Προτροπή προς τη Ρωσία  Ρωσική Ομοσπονδία να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, ιδίως τις Συμβάσεις της Γενεύης του 1949 και τα πρόσθετα πρωτόκολλά τους, τα οποία προβλέπουν ότι ο άμαχος πληθυσμός και όσοι δεν συμμετέχουν πλέον στις μάχες, όπως κρατούμενοι, τραυματίες και άρρωστοι, προστατεύονται καθώς είναι μια νομική υποχρέωση που δεν γνωρίζει εξαιρέσεις, απηύθυνε ο Τίνι Κόξ πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τόνισε ότι «η Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022 δυστυχώς άλλαξε τον ρου της ιστορίας, με την έναρξη της επιθετικότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας. Δεν υπάρχει εναλλακτική στην ειρήνη και τον εποικοδομητικό διάλογο, αλλά υπάρχουν νομικά δεσμευτικοί κανόνες και αρχές που πρέπει να τηρούνται πλήρως κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης».

Η Ρωσική Ομοσπονδία, υπογράμμισε ο ίδιος πρέπει να διασφαλίσει άμεσα ότι η ανθρωπιστική βοήθεια, η ιατρική βοήθεια και οι προμήθειες, καθώς και οι παραδόσεις τροφίμων, θα φθάνουν χωρίς εμπόδια σε όλους εκείνους για τους οποίους προορίζονται, ιδιαίτερα στα πιο ευάλωτα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των γυναικών, των παιδιών και των ατόμων με αναπηρία. Για να διασφαλιστεί αυτό, πρέπει να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να αποφευχθεί οποιαδήποτε διακοπή σε βασικές υπηρεσίες όπως το νερό, τα τρόφιμα, το ρεύμα και οι εγκαταστάσεις υγείας.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω