Το Συμβούλιο της ΕΕ εξέδωσε απόφαση να εξουσιοδοτήσει την έναρξη διαπραγματεύσεων για μια διεθνή συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Η απόφαση ανοίγει επίσης το δρόμο για τη διαπραγμάτευση συμπληρωματικών τροποποιήσεων στους Διεθνείς Κανονισμούς Υγείας.

Η απόφαση εξουσιοδοτεί την Επιτροπή, για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Ένωσης, να διαπραγματευτεί μια διεθνή συμφωνία για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι διαπραγματευτικές οδηγίες, που επισυνάπτονται στην απόφαση, περιγράφουν τους στόχους και τις αρχές της συμφωνίας. Οι διαπραγματευτικές οδηγίες μπορούν να αναθεωρηθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω ανάλογα με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων.

Ανταπόκριση στην COVID-19

Η COVID-19 κατέδειξε την ανάγκη για ενισχυμένη ετοιμότητα και στενότερη συνεργασία σε παγκόσμιο επίπεδο. Η βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ ερευνητικών κέντρων σε όλο τον κόσμο και ο καλύτερος συντονισμός της διεθνούς χρηματοδότησης θα μπορούσαν να βελτιώσουν την παρακολούθηση των κινδύνων και την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με νέες μολυσματικές ασθένειες. Ο παγκόσμιος συντονισμός της αποθήκευσης αποθεμάτων θα μπορούσε να εξασφαλίσει ότι οι χώρες θα έχουν πρόσβαση σε βασικές προμήθειες. Μια συμφωνία πανδημίας θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε καλύτερους μηχανισμούς απόκρισης και στην αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την 1η Δεκεμβρίου 2021, τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) κατέληξαν σε συναίνεση για την έναρξη της διαδικασίας σύνταξης και διαπραγμάτευσης μιας σύμβασης, συμφωνίας ή άλλου διεθνούς μέσου βάσει του καταστατικού του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ενίσχυση της πρόληψης, της ετοιμότητας και της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Φεβρουαρίου 2021, οι ηγέτες της ΕΕ τόνισαν την ανάγκη για παγκόσμια πολυμερή συνεργασία για την αντιμετώπιση των τρεχουσών και μελλοντικών απειλών για την υγεία και συμφώνησαν να εργαστούν για μια διεθνή συνθήκη για τις πανδημίες στο πλαίσιο του ΠΟΥ και για την προώθηση της

Η πρώτη συνεδρίαση ενός διακυβερνητικού διαπραγματευτικού σώματος πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2022 για να συμφωνηθούν οι τρόποι εργασίας και τα χρονοδιαγράμματα. Θα συνεδριάσει ξανά έως την 1η Αυγούστου 2022 για να συζητήσει την πρόοδο σε ένα προσχέδιο εργασίας. Στη συνέχεια, θα παραδώσει έκθεση προόδου στην 76η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας το 2023, με στόχο την έγκριση του μέσου έως το 2024.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω