Στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, τα συνδικάτα, οι σύλλογοι και οι μαζικοί φορείς που συμμετείχαν στη σύσκεψη της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ) τη Τρίτη 7 Ιουνίου, κατέληξαν στη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα του κινήματος και σε συντονισμό της δράσης τους μέσα από αγωνιστικές αντιιμπεριαλιστικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις αποτελείται από: την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ), το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λάρισας, το Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ν. Λάρισας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων ν. Λάρισας, το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού ν. Λάρισας, το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας, την Ένωση Μηχανοξυλουργών Επιπλοποιών Εργατοτεχνιτών Επεξεργασίας Ξύλου Ν. Λάρισας, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο (παράρτημα Λάρισας), την Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ), τον Σύλλογο Ιατρών ΕΣΥ ΠΓΝ Λάρισας, τον Φοιτητικό Σύλλογο Εστιών Λάρισας, την Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (παράρτημα Λάρισας).

Την εισηγητική ομιλία έκανε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας (μέλος ΕΕΔΥΕ), η οποία, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι οι επικίνδυνες εξελίξεις στην Ουκρανία και το γεγονός ότι η χώρα μας έχει μετατραπεί σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο μέσω των βάσεων στη Λάρισα, στη Σούδα, στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο, και όλων των ευρωατλαντικών υποδομών, για λογαριασμό των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στοχοποιούν και βάζουν το λαό μας σε θανάσιμους κινδύνους.

Αναφέρθηκε στις σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, που πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, επεκτείνει μέσω της «νέας» Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας το δίκτυο των ευρωατλαντικών βάσεων και υποδομών, απογειώνοντας την εμπλοκή της Ελλάδας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Επίσης, στάθηκε στους κινδύνους που ελλοχεύουν για το λαό της Λάρισας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλίας, αφού κινδυνεύει να μετατραπεί σε στόχο μιας ενδεχόμενης απάντησης από χώρες που βρίσκονται στο στόχαστρο της αμερικανοΝΑΤΟικής απειλής, σε συνθήκες όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σημείωσε ότι η 110 Πτέρυγα Μάχης Λάρισας, στην πράξη πλέον λειτουργεί ως κόμβος υποστήριξης και διασποράς αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι Αμερικανοί επενδύουν πολλά εκατομμύρια δολάρια για να αναβαθμίσουν την αεροπορική βάση με νέα υπόστεγα και κτίρια υποστήριξης, όπως προβλέπει η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία. Επιπλέον αναφέρθηκε στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΕΕΕ) που λειτουργεί στο πλαίσιο του στρατηγείου της 1ης Στρατιάς και αποτελεί άμεση ελληνική εμπλοκή στον αμυντικό βραχίονα της ΕΕ.

Υπογράμμισε πως το ζήτημα της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας και του βαθέματος της εμπλοκής της χώρας μας στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα και τη ζωή της λαϊκής οικογένειας.

Τέλος έκανε κάλεσμα να κλιμακώσουν ακόμη περισσότερο την πάλη τους παράλληλα με αγωνιστικές πρωτοβουλίες, απαιτώντας να μην επικυρωθεί, να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις.

Παρεμβάσεις έγιναν, επίσης, από τον Γιάννη Σκόκα, πρόεδρο του ΕΚΝΛ, τον Αποστόλη Παπανικολάου, εκπρόσωπο του ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, τον Θανάση Κουμαντζέλη, πρόεδρο της Ένωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Λάρισας, τον Θανάση Αθανασιάδη, αντιπρόεδρο του ΕΥΙΝΚΥΛ και αντιπρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης, τον Δημήτρη Γερασάκη, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ, τον Στέλιο Μπάρμπα, πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων Φαρμάκου – Καλλυντικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας, τον Δημήτρη Τζιμούλη, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας, την Αγγελική Μάνου, αντιπρόεδρο του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Λάρισας, τον Ζήση Γκαραλιάκο, πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ ν. Λάρισα, τον Αχιλλέα Σίμο, γραμματέα του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ και την Δήμητρα Σίσκου, πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παράρτημα Λάρισας.

Στο επόμενο διάστημα ως Επιτροπή Αγώνα, μέσω πολύμορφων δραστηριοτήτων, επιδιώκουμε να συμβάλλουμε στην ενημέρωση και κινητοποίηση του λαού ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής, που υπηρετούν πιστά τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και τα άλλα κόμματα του ευρωατλαντισμού.

Απευθύνουμε κάλεσμα στα εργατικά σωματεία, στους μαζικούς φορείς, στους συλλόγους, στα μαθητικά συμβούλια, στους φοιτητικούς συλλόγους, που ακόμη δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Αγώνα να την στηρίξουν μαζικά.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω