Ακολουθεί η ανάλυση του καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη και του Δρ. Σπύρου Καρακίτσιου για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας:

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων το Σάββατο ανήλθε στα 1391 νέα κρούσματα, με τα αποτελέσματα να συνάδουν με τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (n=1398). Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν το Μεγάλο Σάββατο ήταν 29452 και σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 4,7%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα (όπως και πραγματοποιείται τις τελευταίες ημέρες), συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στον περιορισμό της πανδημίας. Γενικά όμως θα πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 χρησιμοποιώντας τα rapid test και τα fast test για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE.

Όσον αφορά στη Θεσσαλία, σταθερός αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 52 κρούσματα το Σάββατο . Η πορεία της καμπύλης διασποράς του ιού ήταν σταθεροποιημένη στα περίπου 80 κρούσματα από τις αρχές Μαρτίου με συνεχείς διακυμάνσεις και πλέον ακολουθεί την προβλεπόμενη πορεία του μοντέλου, σύμφωνα με την οποία, έχει ξεκινήσει αποκλιμάκωση. Στην Καρδίτσα έχουμε μειωμένο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Παρασκευή με 4 κρούσματα το Σάββατο , αλλά πλέον βρίσκεται σε καθοδική τροχιά, και έχει επιστρέψει στο όριο της κόκκινης περιοχής. Όμοια στη Μαγνησία με 24 κρούσματα παρατηρείται μείωση σε σχέση με την Παρασκευή, αλλά παρατηρείται ήπια αποκλιμάκωση η οποία συγκλίνει με την προβλεπόμενη, ενώ η περιοχή έχει γίνει κόκκινη εδώ και τρεις εβδομάδες. Στα Τρίκαλα με 13 κρούσματα το Σάββατο παρατηρείται μείωση σε σχέση με την Παρασκευή, και η συνολική πορεία συνεχίζει να παραμένει ανοδική, οπότε τα Τρίκαλα βρίσκονται πλέον στο όριο της κόκκινης περιοχής, όπως είχαμε προβλέψει.

Η εικόνα της Καρδίτσας

 

πηγη: www.enikos.gr

Περισσότερα Εδω

Περισσότερα Εδω