Κοινοβουλευτική παρέμβαση, με κατάθεση Ερώτησης προς τον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με την άμεση ανάγκη στήριξης των καλλιεργητών των Φαρσάλων, των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ολική καταστροφή από την πρόσφατη έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή, πραγματοποίησε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή της, η Ευαγγελία Λιακούλη επισημαίνει τα εξής:

«Ο αγροτικός κόσμος δοκιμάζεται σκληρά, τα τελευταία χρόνια, από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που πλήττουν τη χώρα, ευρισκόμενος κυριολεκτικά στο έλεος των πρωτοφανών καιρικών φαινομένων και αλλά και της σαρωτικής ακρίβειας στην ενέργεια και τα αγροτικά εφόδια.

Ειδικότερα, ο θεσσαλικός κάμπος βρίσκεται, ακόμη μια φορά, στο ‘μάτι του κυκλώνα’ της κλιματικής κρίσης. Στις κακοκαιρίες «Ιανός», «Μήδεια», «Αθηνά» και «Διομήδης», τους άγριους παγετούς και τις βιβλικές πλημμύρες, ήρθε να προστεθεί η χθεσινή έντονη χαλαζόπτωση που συνοδεύτηκε από ισχυρούς ανέμους, η οποία έδωσε, κυριολεκτικά, το τελειωτικό χτύπημα στους καλλιεργητές της περιοχής.

Σύμφωνα με τους τοπικούς παραγωγούς, έχει επέλθει ολοκληρωτική καταστροφή για τουλάχιστον 5.000 στρέμματα στη Δημοτική Κοινότητα Ενιπέα των Φαρσάλων, η οποία έχει πληγεί βαρύτατα, τον Σεπτέμβριο του 2020, από τον “Ιανό”. Συγκεκριμένα, η ξαφνική κακοκαιρία ‘ισοπέδωσε’ τμήμα από το χωριό Βασιλί, το Μικρό και Μεγάλο Ευύδριο, το Λόφο και τον Άγιο Γεώργιο.

Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των καλλιεργητών, ανυπολόγιστες ζημιές έχουν υποστεί όλες οι καλλιέργειες της περιοχής, όπως το βαμβάκι που σπάρθηκε πριν από ένα μήνα και θα χρειαστεί επανασπορά, τα σιτηρά που σε λίγες μέρες θα αλωνίζονταν τα όσπρια, τα όσπρια, η ντομάτα και το τριφύλλι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η τέταρτη φορά που εν λόγω παραγωγοί υφίστανται ολική καταστροφή των καλλιεργειών τους, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων. Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, παραμένει σε εκκρεμότητα η εξόφληση της αποζημίωσης που δικαιούνται για τις ζημιές που προκάλεσε στη σοδειά τους η χαλαζόπτωση του καλοκαιριού του 2021.

Η Κυβέρνηση, όμως, πρέπει να ακούσει την ‘κραυγή αγωνίας’ του αγροτικού κόσμου της περιοχής των Φαρσάλων για άμεση και έγκαιρη στήριξη, ο οποίος βλέπει τη σοδειά του να καταστρέφεται, για πολλοστή φορά.

Η Κυβέρνηση, επίσης, πρέπει να ακούσει τις φωνές που μιλούν συνεχώς για αναβάθμιση του ΕΛΓΑ. Προσωπικά, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επανειλημμένα, έχω επισημάνει την αναγκαιότητα του εκσυγχρονισμού του απαρχαιωμένου ΕΛΓΑ και των μηχανισμών αποζημιώσεών του, οι οποίες, πέραν των χαρακτηριστικών γραφειοκρατικών αγκυλώσεών τους, δεν είναι επαρκείς, σε σχέση με τις νέες κλιματικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα μας και ειδικά ο νομός Θεσσαλίας

Στο πλαίσιο αυτό, ζητώ από τον αρμόδιο Υπουργό να εκκινήσει άμεσα την προβλεπόμενη από τον ΕΛΓΑ διαδικασία εκτίμησης των πρόσφατων ζημιών, εξασφαλίζοντας, παράλληλα, το απαραίτητο προσωπικό, καθώς και να εξοφλήσει, επιτέλους, τις αποζημιώσεις, στους δικαιούχους παραγωγούς των Φαρσάλων, για τις καταστροφές που υπέστησαν από την περυσινή χαλαζόπτωση».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω