Απόγνωση αλλά και πλήθος ερωτηματικών προκαλεί στους παραγωγούς κάστανου της Αγιάς και της ευρύτερης περιοχής της Λάρισας η θέα στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τα προϊόντα τους να πωλούνται προς 6 ευρώ το κιλό, την ώρα που οι έμποροι αρνούνται να δώσουν τιμή στους ίδιους κατά την παραλαβή του προϊόντος!

Αφορμή για την αδιέξοδη κατάσταση που εκτιμάται πως θα προκαλέσει ζημία στη Λάρισα άνω των 2 εκ. ευρώ, είναι ένας μύκητας που προσβάλει τα κάστανα και τα φθείρει, οδηγώντας τα ουσιαστικά στο σάπισμα. Μάλιστα, το πρόβλημα περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς τα προσβεβλημένα κάστανα δε διαφέρουν στην εξωτερική τους εμφάνιση από τα υγιή, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστια απώλεια εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και εμπόρων.

Έτσι, οι αγρότες κρατούν τα κάστανα στα δένδρα αφού δε μπορούν να τα πουλήσουν, ενώ όσοι τα παραδίδουν, το πράτουν χωρίς να γνωρίζουν το τίμημα της αγοροπωλησίας! Προς το παρόν, τόσο οι εγχώριοι, όσο και μεσάζοντες από τη γειτονική Ιταλία που βρίσκονται στην περιοχή της Αγιάς, τηρούν στάση αναμονής.

«Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη συγκομιδή και τη διακίνηση κάστανου. Αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει η εμπορία. Τα κάστανα παραμένουν στα δέντρα. Δεν αγοράζει κανείς. Όσοι πάνε τα παραδίδουν χωρίς τιμή και ότι βγει. Δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στα φορτία λόγω του μύκητα, αλλά κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό όπως συμβαίνει και στα μήλα εκεί όπου οι αγρότες πουλάνε 20 λεπτά και στα σούπερ μάρκετ ξεπερνάνε το 1,5 ευρώ» σχολίασε στο onlarissa.gr ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας κ. Ρίζος Μαρούδας.

Την ίδια ώρα όμως, στα ράφια σούπερ μάρκετ φθάνει «κάστανο Μελιβοίας» στην τιμή των 6 ευρώ το κιλό, προκαλώντας την οργή των παραγωγών.

Δείτε τη φωτογραφία που «σαρώνει» τις τελευταίες ώρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω