Επίσκεψη στην περιοχή της τοπικής κοινότητας Κραννώνα του Δήμου Κιλελέρ πραγματοποίησε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η επιστασία του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής ο οποίος θεμελιώθηκε το 1866 και αποπερατώθηκε το 1894. Στο Ναό προξενήθηκαν ζημιές από το σεισμό της 3ης Μαρτίου τις οποίες η υπουργός διαπίστωσε. Την Λίνα Μενδώνη  υποδέχτηκε στο μνημείο ο δήμαρχος Κιλελέρ Θανάσης Νασιακόπουλος επικεφαλής αντιπροσωπείας. Μετά το τέλος της επιστασίας η Υπουργός συνέστησε στο Δήμαρχο και στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, που ήταν παρούσα στην επιστασία, να συντάξουν από κοινού μελέτη αποκατάστασης των ζημιών και συντήρησης του Ναού και να την καταθέσουν προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού. «Το κύριο μέλημά μας είναι να αποκαταστήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται τις φθορές που προκάλεσε στο μνημείο ο Εγκέλαδος και να το παραδώσουμε ξανά στους πολίτες γιατί έχουμε την πεποίθηση ότι τότε η προστασία του εξασφαλίζεται στο μέγιστο. Το αίτημα για προστασία του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής Κραννώνα σημαίνει και αγάπη των ανθρώπων της περιοχής γι’ αυτό. Κι όταν οι άνθρωποι αγαπούν τα μνημεία αυτά αντέχουν στη φθορά του χρόνου» δήλωσε η Υπουργός.

Στη συνέχεια η Υπουργός επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Κραννώνος και ενημερώθηκε από τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Κιλελέρ Κώστα Χατζηκωνσταντίνου για την πρόοδο των εργασιών της ανασκαφής που πραγματοποιεί στο χώρο το Πανεπιστήμιο Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Δημήτρη Μποσνάκη. Να σημειωθεί ότι η τρίτη περίοδος της ανασκαφής θα πραγματοποιηθεί από τα μέσα Αυγούστου έως και τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Στο τέλος της περιοδείας της κας Λίνας Μενδώνη ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κραννώνα Κώστας Τσιαγκλάνης παρέδωσε στην Υπουργό, εκ μέρους της Κοινότητας και του Συλλόγου Γυναικών Κραννώνα,  αναμνηστική πλακέτα αλλά και το μετάλλιο που απονεμήθηκε στου αθλητές που συμμετείχαν στον 1ο Κραυξίδειο δρόμο που διοργανώνεται στην κοινότητα προς τιμήν του Ολυμπιονίκη Κραυξίδα, ο οποίος κατάγονταν από την αρχαία Κραννώνα.

Στην περιοδεία της Υπουργού ήταν παρόντες ο αντιδήμαρχος ΔΕ Νίκαιαιας  – Κραννώνα Αχιλλέας Χατζούλης, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κιλελέρ Αχιλλέας Βαρδακούλης, ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Νταφόπουλος, ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Στέλιος Καραφέριας, υπάλληλοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων και πολιτικοί παράγοντες του Νομού Λάρισας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω