Ο διαγωνισμός Invictus Games για τραυματίες, τραυματίες και άρρωστους υπαλλήλους και βετεράνους άνοιξε το βράδυ του Σαββάτου στην Ολλανδία με χειροκροτήματα και φόρο τιμής από τον Πρίγκιπα Χάρι για τα μέλη της ουκρανικής ομάδας που εγκατέλειψαν το κατεστραμμένο από τον πόλεμο έθνος τους για να αγωνιστούν.

Με τον Χάρι και τη σύζυγό του Μέγκαν στην πρώτη σειρά για την τελετή έναρξης, οι διαγωνιζόμενοι επευφημούσαν για σχεδόν ένα λεπτό καθώς η ουκρανική ομάδα έβλεπε να κυματίζει η γαλαζοκίτρινη σημαία της χώρας της αφού ο Ολλανδός πρωθυπουργός Mark Rutte τους καλωσόρισε στην εκδήλωση που καθυστέρησε για δύο χρόνια, από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ο Χάρι ίδρυσε τους Αγώνες Invictus για να βοηθήσει στην αποκατάσταση τραυματισμένων ή ασθενών στρατιωτικών και βετεράνων δίνοντάς τους την πρόκληση να αγωνιστούν σε αθλητικά γεγονότα παρόμοια με τους Παραολυμπιακούς. Καλωσορίζοντας όλους τους αγωνιζόμενους, ο Χάρι ξεχώρισε την ουκρανική ομάδα και τους υποστηρικτές της.

«Η γενναιότητα σας να επιλέξετε να έρθετε και να είστε εδώ απόψε δεν μπορεί να υπερεκτιμηθεί», είπε, μια ημέρα μετά τη συνάντηση με τους Ουκρανούς σε μια δεξίωση. «Ξέρεις, είμαστε δίπλα σας. Ο κόσμος είναι ενωμένος μαζί σας. Και ακόμα αξίζετε περισσότερα. Και ελπίζω ότι αυτές οι εκδηλώσεις, αυτή η εκδήλωση, θα δημιουργήσει την ευκαιρία… για το πώς εμείς ως παγκόσμια κοινότητα μπορούμε να εμφανιστούμε καλύτερα για εσάς», πρόσθεσε ο Χάρι. Η Μέγκαν ανέβηκε στη σκηνή πριν από τον Χάρι και τον προλόγισε λέγοντας: «Δεν θα μπορούσα να τον αγαπήσω και να τον σεβαστώ περισσότερο. Και ξέρω ότι όλοι σας νιώθετε το ίδιο, γιατί είναι ο συνάδελφός σας βετεράνος, έχοντας υπηρετήσει δύο θητείες στο Αφγανιστάν και 10 χρόνια στρατιωτική θητεία». Αποκάλεσε τον Χάρι «τον ιδρυτή των Invictus Games και τον πατέρα των δύο μικρών παιδιών τους,του Άρτσι και της Λίλι». Νωρίτερα στην τελετή έναρξης, ο Ολλανδός πρωθυπουργός είπε ότι τα πορτρέτα αθλητών Invictus που έχουν τοποθετηθεί γύρω από τη Χάγη, την πόλη που φιλοξενεί τον φετινό διαγωνισμό, υπογραμμίζουν την «αντοχή του σθένους απέναντι στις αντιξοότητες, την ευαλωτότητα και τη δύναμη» των αγωνιζόμενων . «Αυτές είναι οι ιστορίες σας, τα σωσίβια σας και τα γεγονότα που εκτυλίσσονται τώρα στην Ουκρανία τα κάνουν να έχουν ακόμη μεγαλύτερη απήχηση. Θα ήθελα να απευθύνω ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα στην ουκρανική ομάδα», είπε καθώς ξέσπασαν χειροκροτήματα και επευφημίες.

Οι Ουκρανοί – πολλοί από αυτούς κάνουν ένα σύντομο διάλειμμα από την υπεράσπιση της χώρας τους ενάντια στη ρωσική εισβολή που προκάλεσε έναν καταστροφικό πόλεμο – είναι μεταξύ 500 αθλητών από 20 έθνη που συμμετέχουν στους αγώνες που θα διαρκέσουν έως τις 22 Απριλίου. Το Σάββατο, ο ανταγωνισμός στους αγώνες ξεκίνησε με μια πρόκληση οδήγησης γύρω από μια διαδρομή με εμπόδια αυτοκινήτου. Ο Χάρι έφτασε κοντά στη δράση όταν τον οδήγησαν στην πορεία. Αργότερα, αυτός και η Μέγκαν έγνεψαν στους θεατές καθώς τους περιέφεραν με μικροσκοπικά αυτοκίνητα Land Rover με παιδιά στο τιμόνι. Από την Κυριακή, οι αγωνιζόμενοι θα λάβουν μέρος σε στίβο, τοξοβολία, ποδηλασία, κωπηλασία εσωτερικού χώρου, δυναμικό τρίαθλο, καθιστό βόλεϊ, κολύμβηση, μπάσκετ με αμαξίδιο και ράγκμπι με αναπηρικό αμαξίδιο.

Πηγή: ΝΒC

Περισσότερα Εδω

Μπείτε στην ομάδα μας στο Facebook και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω