Σε κελί των φυλακών Δομοκού βρίσκεται από αργά το απόγευμα του Σαββάτου ο Γιάννης Λαγός. Το άλλοτε πρωτοπαλίκαρο του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκου Μιχαλολιάκου, που εκδόθηκε στην Ελλάδα από το Βέλγιο, επιχείρησε ξανά να εμφανίσει τον εαυτό του ως θύμα του συστήματος.

Ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης οδηγήθηκε με κινηματογραφικό τρόπο στο Εφετείο Αθηνών από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου προσγειώθηκε με πτήση της γραμμής στις 15.15 το μεσημέρι.

Ο Εισαγγελέας Εκτέλεσης Ποινών του επέδωσε το φυλακιστήριο για τη μεταγωγή του στις φυλακές Δομοκού, όπου θα εκτίσει την ποινή κάθειρξης 13 ετών και 8 μηνών.

Στη μία ώρα που έμεινε στον Εισαγγελέα Εκτέλεσης Ποινών ο Γιάννης Λαγός ζήτησε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού για να μπορεί να ασκεί τα κοινοβουλευτικά του καθήκοντα.

Ο Εισαγγελέας ενημέρωσε τον Λαγό ότι το αίτημά του δεν μπορεί να γίνει δεκτό, καθώς η αρμοδιότητα ανήκει στη Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής.

Ο Γιάννης Λαγός, σύμφωνα με τη δικογραφία, ήταν ο άνθρωπος στον οποίο είχε αναθέσει ο αρχηγός Νίκος Μιχαλολιάκος την ευθύνη των πιο βίαιων ομάδων κρούσης.

Ήταν αυτός, σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, που έδωσε την εντολή στον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γεώργιο Πατέλη, να ενεργοποιήσει το τάγμα εφόδου για να επιτεθεί στον Παύλο Φύσσα το μοιραίο βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη του 2013.

Επέβλεψε διά ζώσης την επίθεση του τάγματος εφόδου στον κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο». Με δική του εντολή, 100 άτομα, φωνάζοντας συνθήματα όπως: “Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή” μπήκαν στο στέκι και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν μπροστά τους, μπροστά σε ανήλικους μαθητές.

Στη δική του περιφέρεια ανήκαν και τα τάγματα εφόδου που συμμετείχαν στις απόπειρες ανθρωποκτονίας των Αιγύπτιων ψαράδων το 2012 και των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ το 2013.

Η ελληνική Δημοκρατία αγωνίστηκε και απέβαλλε το τοξικό δηλητήριο της Χρυσής Αυγής αλλά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος.

“Οι ελληνικές αρχές κινήθηκαν άμεσα και συντονισμένα τόσο για την έκδοση όσο και για την παράδοση του Γιάννη Λαγού, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του. Χρειάζεται, όμως, διαρκής αγώνας ώστε η ελληνική Δημοκρατία να μην βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με τέτοια φαινόμενα”, δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.

«Το γεγονός ότι ο νεοναζί Γιάννης Λαγός οδηγείται στις ελληνικές φυλακές αποτελεί μια σημαντική νίκη της δημοκρατίας. Είναι άμεση ανάγκη να μπει ένα τέλος στο φιάσκο διαφυγής του υπαρχηγού των νεοναζί Χρήστου Παππά, που με ευθύνη της κυβέρνησης ζούμε», σχολίασε το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Ειδικό σχέδιο για την κράτηση του Λαγού στις φυλακές Δομοκού

Οι Αρχές είχαν εκπονήσει σχέδιο για διαδικασίες εξπρές, από τη στιγμή που ο Λαγός θα πατούσε ελληνικό έδαφος.

Ενδεικτικό είναι ότι προσγειώθηκε στην Αθήνα στις 15.15 και μέσα σε μόλις 4 ώρες πέρασε το κατώφλι των φυλακών Δομοκού.

Εκεί θα κρατηθεί στην πτέρυγα όπου βρίσκονται και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής.

Ο καταδικασμένος χρυσαυγίτης θα υποβληθεί σε rapid και μοριακό τεστ για να αποφευχθεί η καραντίνα και στη συνέχεια θα οδηγηθεί στο κελί του, όπου το πρώτο βράδυ θα το περάσει μόνος του και επιτηρούμενος από σωφρονιστικό υπάλληλο.

Κατόπιν, η διαδικασία προβλέπει ότι θα περάσει από συνέντευξη από τον διευθυντή της φυλακής.

Από τη συνέντευξη θα εξαρτηθεί με ποιο από τα καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής θα κρατηθεί στο ίδιο κελί. Το σχέδιο προβλέπει ότι στο κελί του θα κρατούνται δύο άτομα.

Οι Αρχές θέλουν να αποφύγουν παρατράγουδα και έτσι δεν θα ρισκάρουν να βάλουν στο ίδιο κελί κάποιον με το οποίο ο Λαγός έχει έρθει σε ρήξη, όπως για παράδειγμα με τον Νίκο Μιχαλολιάκο.

Όσον αφορά στο αίτημα Λαγού για μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού, αυτό θα εξεταστεί από την Κεντρική Επιτροπή Μεγαγωγών το αμέσως επόμενο διάστημα.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Καλαφάτης, Ντίνα Τσουκαλά

Περισσότερα Εδω