Σε έξι μήνες από σήμερα θα έχουν αποκατασταθεί τα μνημεία της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που έπληξε σφοδρά ο Εγκέλαδος τον Μάρτη του 2021, αφού οι εργασίες σε τέσσερα εξ αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει, ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και τα υπόλοιπα μνημεία, εργασίες που εντάσσονται στο έργο «Λήψη άμεσων μέτρων άρσης ετοιμορροπίας στα σεισμόπληκτα μνημεία της ΠΕ Λάρισας. Αν και το χρονοδιάγραμμα προβλέπει τέλος των εργασιών αποκατάστασης στο τέλος του 2023, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας εκφράζεται η πεποίθηση ότι σε έξι μήνες τα μνημεία θα έχουν αποκατασταθεί. Η χρηματοδότηση γίνεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ τα έργα στα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει εργασίες είναι τα εξής:

Στο Γενί Τζαμί έχει υποστυλωθεί ο μιναρές και έχει αρχίσει επισκευή των ρωγμών στο κυρίως κτίριο με σκοπό να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Η αναστήλωση του μιναρέ θα γίνει στο επόμενο στάδιο.

Στην Αγία Παρασκευή Τυρνάβου, που ήταν το κτίριο με τις μεγαλύτερες φθορές, γίνονται εργασίες πλήρους στήριξης με σκαλωσιά. Λόγω των εκτεταμένων ζημιών καθίσταται αναγκαία υποστήριξη σε όλα τα μέρη του και οι εργασίες θα γίνουν σε δεύτερη φάση.

Στον Άγιο Νικόλαο Αμυγδαλέας γίνονται εργασίες υποστήλωσης και εμφράξεις των ρωγμών, όπως το ίδιο συμβαίνει και στον Άγιο Αντώνιο Τυρνάβου.

Εργασίες θα ξεκινήσουν και σε άλλα τέσσερα-πέντε μνημεία τον Αύγουστο, ενώ για άλλα τόσα ετοιμάζονται αναθέσεις, ώστε να ξεκινήσουν εργασίες μέσα στον Σεπτέμβρη.

Πηγή:Εφημερίδα Ελευθερία (Θ.Α)

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω