Επίσημη επίσκεψη στην Κίνα στις 30 και 31 Μαρτίου θα πραγματοποιήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ μετά από πρόσκληση του Κινέζου προέδρου Xi Jinping. 

Από τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται, ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι εκτιμά την πρόσκληση του Κινέζου προέδρου καθώς «είναι σημαντικό» όπως είπε «να γνωρίζουμε τη θέση του για την ειρήνη στην Ουκρανία και να του μεταφέρουμε ότι οι Ουκρανοί θα είναι αυτοί που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για αυτή την ειρήνη. Το πιο σημαντικό είναι να επιτύχουμε μια σταθερή και διαρκή ειρήνη και γι’ αυτό πρέπει να σεβαστούμε τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος έχει ως κεντρικό στοιχείο τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας που παραβιάζει η Ρωσία στην Ουκρανία», τόνισε ο Σάντσεθ.

Η πρόσκληση γίνεται λίγες ημέρες μετά από την επιστροφή στο Πεκίνο του ηγέτη της ασιατικής υπερδύναμης από την Μόσχα όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη και συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Είναι γεγονός ότι η θέση της Ισπανίας είναι διαφορετική από εκείνη της Κίνας, σε σχέση με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία καθώς η Κίνα διατήρησε ως τώρα σημαντική εγγύτητα με τη Μόσχα, χωρίς όμως την αποστολή όπλων και επομένως, χωρίς να εισέλθει επίσημα στη σύγκρουση. Ο Σάντσεθ αφετέρου ακολουθεί τη στάση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και πρόσφατα συναντήθηκε στο Κίεβο με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον οποίο διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την ειρηνευτική του πρόταση των δέκα σημείων.

Με την επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Σάντσεθ θα πληροφορηθεί από πρώτο χέρι για το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας αλλά και τις απόψεις της Μόσχας.

Ο Xi Jinping είχε επισκεφθεί επίσημα την Μαδρίτη το 2018 και η τελευταία φορά που συναντήθηκε με τον Σάντσεθ ήταν τον Νοέμβριο του 2022, σε διμερή συνάντηση, στο Μπαλί στη σύνοδο των G20. 

Ο Πέδρο Σάντσεθ θα συναντηθεί επίσης και με τον Κινέζο πρωθυπουργό Li Qiang, τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, Zhao Leji και θα παραβρεθεί στα εγκαίνια του Boao Forum, ένα είδος κινεζικού Νταβός, που θα πραγματοποιηθεί στην επαρχία του Hainan. 

Ανταπόκριση από Μαδρίτη: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω