Η τουρκική προκλητικότητα δεν είναι κάτι καινούργιο, ειδικά απέναντι στην Ελλάδα.

Viber

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Συνήθως, όμως, όποτε η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο, είναι είτε γιατί πιέζεται στο εσωτερικό της – για παράδειγμα, λόγω της κάκικης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η οικονομία της και των λαϊκών αντιδράσεων – είτε επειδή δέχεται διεθνείς πιέσεις εξαιτίας της «διπρόσωπης» στάσης της απέναντι σε Ανατολή και Δύση.

Για παράδειγμα, η αγορά των S-400 από την Ρωσία ενόχλησε σφόδρα τις ΗΠΑ, οι οποίες την απέκλεισαν από το πρόγραμμα των F-35, ενώ αναγνώρισαν και την Γενοκτονία των Αρμενίων δια στόματος του ίδιου του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, ρίχνοντας τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις στο ναδίρ.

Από την άλλη πλευρά, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εξαρχής διστακτική στάση της Τουρκίας απέναντι στις ευρωπαϊκές, αμερικανικές και, εν τέλει, ΝΑΤΟϊκές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, όξυναν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ωστόσο, η Άγκυρα, για μία ακόμη φορά, κατάφερε να πετύχει στο γνωστό της παιχνίδι «και με τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα», φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να διεκδικεί ηγετικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, αλλά και τα εύσημα των Δυτικών για τη «φιλειρηνική» της διαμεσολάβηση…

Σε κάθε περίπτωση και παρά την οικτρή κατάσταση της οικονομίας, την ακρίβεια και την πείνα μεγάλης μερίδας του λαού, αυτή τη φορά, η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο δεν δείχνει να οφείλεται σε κάποιο «ξέσπασμα» του «σουλτάνου» Ερντογάν, προκειμένου να ρίξει «στάχτη» στα μάτια των Τούρκων, ξεγελώντας την οργή τους με μπόλικες δόσεις εθνικισμού.

Απλά, μετά από μία – φαινομενική – διεθνή απομόνωση, που δεν κράτησε και πολύ ούτως ή άλλως, η Άγκυρα πέρασε δυναμικά στην αντεπίθεση, επειδή απλώς… «την παίρνει».

Όταν έχεις να κάνεις με μία χώρα – προβοκάτορα, που παραβιάζει κάθε διεθνή συνθήκη, αλλά και τα ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της – το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η καταδίκη του ακτιβιστή Οσμάν Καβαλά σε ισόβια από τη δήθεν ανεξάρτηση τουρκική δικαιοσύνη – και η αντίδρασή σου είναι του τύπου, «δεν είναι σωστό αυτό που κάνεις…», γιατί ακριβώς έτσι αντιδρά η Ευρωπαϊκή Ένωση, για τους δικούς της λόγους, οικονομικούς και προσφυγικούς, τότε αυτά και άλλα πολλά θα εισπράξεις από ένα κράτος ταγμένο στον αναθεωρητισμό και την πρόκληση.

Μια πρόκληση που, σήμερα, Τετάρτη, έφτασε στο θράσος, καθώς είχαμε για πρώτη φορά μετά το 1996 και την κρίση των Ιμίων, υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών δύο φορές πάνω από τα Ίμια, σε μία προφανή επίδειξη ισχύος.

Ρεκόρ παραβιάσεων

Κατά τα λοιπά, η ημέρα σημαδεύτηκε από ρεκόρ τουρκικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και, μάλιστα, ακόμη και πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά.

Συνολικά, 16 τουρκικά F-16 προχώρησαν σε 31 υπερπήσεις σε ελληνικά νησιά, αριθμός που πρέπει να θεωρείται ρεκόρ… ακραίας συμπεριφοράς.

Ειδικότερα, στις 19.58 το τέταρτο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών πέταξε πάνω από την Καλόλιμνο και τα Ίμια στα 23.000 πόδια, στις 20.05 πάνω από την Καλόλιμνο ξανά, στις 20.08 πάνω από τους Λειψούς και στις 20.09 πάνω από τους Αρκιούς. Ακολούθησαν υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι στις 20.18, στους Αρκιούς στις 20.19 και στους Λειψούς στις 20.20.

Έπειτα, στις 20.27 το ίδιο ζεύγος μαχητικά πέταξε πάνω από την Τέλενδο, στις 20.28 πάνω από την Κάλυμνο και στις 20.29 για δεύτερη φορά πάνω από τα Ίμια, στα 23.000 πόδια.

Πάνω από 120 παραβιάσεις σε μια μόλις μέρα

Συνολικά, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν σήμερα (27/04) 126 παραβιάσεις του FIR Αθηνών, με τις 85 να γίνονται από τα τουρκικά μαχητικά, εκ των οποίων τα έξι ήταν οπλισμένα.

Τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν άφησαν καμία πρόκληση αναπάντητη, με τους Έλληνες πιλότους να απογειώνονται από όλες τις πολεμικές Μοίρες και να δίνουν δυναμικές απαντήσεις στους Τούρκους, οι οποίοι ωστόσο απέφυγαν τις εμπλοκές με τα ελληνικά F-16 και Mirage 2000-5.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως, παρά τις δεκάδες υπερπτήσεις και παραβιάσεις, καταγράφηκαν μόλις δύο εμπλοκές.

Είναι προφανές, ωστόσο, ότι η εμφανής και αναβαθμισμένη προκλητικότητα των Τούρκων ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την ασφάλεια στην περιοχή, με τον κίνδυνο ατυχήματος να ελλοχεύει κάθε στιγμή στο Αρχιπέλαγος.

Στου… «κουφού την πόρτα» το ελληνικό διάβημα

Και όλα αυτά, παρά την έντονη αντίδραση της Αθήνας στο μπαράζ υπερπτήσεων τουρκικών F-16, αρχικά, πάνω από επτά ελληνικά νησιά.

Κατόπιν οδηγιών του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης, πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων κατοικημένων περιοχών, από τουρκικά μαχητικά.

Ο γενικός γραμματέας υπογράμμισε ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν παραβίαση ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση και είναι αντίθετες με θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.

Τόνισε, επίσης, ότι οι ενέργειες αυτές, πέρα από παράνομες και προκλητικές, βάζουν σε κίνδυνο την διεθνή εναέρια κυκλοφορία, αντιβαίνουν πλήρως την αρχή σχέσεων καλής γειτονίας μεταξύ των δύο κρατών και υπονομεύουν τις προσπάθειες εμπέδωσης κλίματος εμπιστοσύνης.

Ελληνικό «χαστούκι» στην Τουρκία μετά την κλιμάκωση της έντασης – Την έδιωξε από ΝΑΤΟϊκή άσκηση

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, που συνεχίστηκε παρά το διάβημα διαμαρτυρίας της χώρας μας στον πρέσβη της γείτονος, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις εκ μέρους της Ελλάδας, η οποία ανακοίνωσε ότι ακυρώνει την πρόσκληση στην τουρκική πολεμική αεροπορία για την άσκηση «Tiger Meet», που θα διεξαχθεί στα μέσα Μαΐου στην 116 Πτέρυγα Μάχης στον Άραξο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από έκτακτη σύσκεψη στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπό τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να ακυρωθεί η πρόσκληση που είχε λάβει η Τουρκία για να λάβει μέρος στη νατοϊκή άσκηση «Tiger Meet», η οποία φέτος φιλοξενείται στην 335 Μοίρα «Τίγρεις».

Θυμίζουμε πως η «Tiger Meet» είναι η άσκηση στην οποία συμμετέχουν όσες Μοίρες φέρουν την ονομασία «Τίγρεις», με την άσκηση να θεωρείται – δικαίως – μία από τις πιο απαιτητικές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Περισσότερα Εδω