Την ώρα που η πανδημία καλά κρατεί, καθημερινά στη Μαγνησία καταγράφονται νέα κρούσματα, με τον κορονοϊό και τη μετάλλαξη Δέλτα να πλήττουν κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ σοκάρουν τα στοιχεία για τους υπαλλήλους, που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, μολονότι έρχονται σε άμεση επαφή καθημερινά με τους πολίτες

Πανδημία ανεμβολίαστων στις δημόσιες υπηρεσίες του Βόλου καταγράφει η δημοσιογραφική έρευνα που έκανε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ανοίξει για την επέκταση της υποχρεωτικότητας – πλην των υγειονομικών – και σε άλλους τομείς του δημοσίου.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Την ώρα που η πανδημία καλά κρατεί, καθημερινά στη Μαγνησία καταγράφονται νέα κρούσματα, με τον κορονοϊό και τη μετάλλαξη Δέλτα να πλήττουν κυρίως ανεμβολίαστους πολίτες, ενώ σοκάρουν τα στοιχεία για τους υπαλλήλους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, μολονότι έρχονται σε άμεση επαφή καθημερινά με τους πολίτες.

Απογοητευτικά εξίσου είναι τα στοιχεία για την εμβολιαστική κάλυψη των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς φαίνεται ότι ένα σημαντικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού δεν έχει πειστεί για την αναγκαιότητα να θωρακιστεί κατά του κορονοϊού που συνεχίζει να «θερίζει».

 

Αρνητική πρωτιά στην Πυροσβεστική

Την αρνητική πρωτιά κατέχει η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σε όλο τον νομό υπηρετούν στο Σώμα 414 άτομα. Εμβολιασμένοι είναι μόνο 161 υπάλληλοι, ποσοστό39%. Η πλειονότητα των πυροσβεστών στα νησιά και στο πεζοπόρο τμήμα συγκαταλέγεται στο ανεμβολίαστο προσωπικό. Όλα αυτά ενώ οι πληροφορίες πληθαίνουν ότι με τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου θα πέσει στο τραπέζι η υποχρεωτικότητα.

 

Ναι μεν, αλλά στο Λιμενικό

Στο Λιμενικό 65 υπάλληλοι έχουν κάνει το εμβόλιο, όμως παραμένουν ανεμβολίαστα επίσης 35 άτομα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών, μετά την αναστολή εργασίας τεσσάρων λιμενικών που υπηρετούν στο Ναυτικό Νοσοκομείο που δεν είναι υγειονομικό προσωπικό , εικάζει πώς θα αποτελέσει προπομπό εξελίξεων σε όλες τις υπηρεσίες του Λιμενικού Σώματος για τα 2.500 περίπου στελέχη που δεν έχουν εμβολιαστεί .

«Ο ένας στους τρεις είναι ανεμβολίαστος στη Μαγνησία. Είναι αδιανόητο να τεθούν σε αναστολή» τονίζει ο πρόεδρος Κώστας Κυράνης. Σε ανακοίνωση που υπογράφει επισημαίνει ότι « είναι απαράδεκτη κάθε ποινή αναστολής εργασίας και αντιτιθέμεθα σε παραδειγματικές τιμωρίες με αποκλειστικό σκοπό τον εκφοβισμό των συνάδελφων και την οικονομική εξόντωσή τους, προκειμένου να εξαναγκαστούν σε υποχρεωτικό εμβολιασμό».

Τονίζει ακόμη ότι «είναι αδιανόητο στο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., που τα τελευταία χρόνια κάθε υπηρεσιακή ανάγκη καλύπτεται με αποσπάσεις και διαθέσεις, να μην προκρίνεται ως λύση η αντικατάστασή τους και η μετακίνησή τους σε υπηρεσία που δεν απαιτείται εμβολιασμός» και ζητά να αξιολογηθεί στην πραγματική του διάσταση το ενδεχόμενο επέκτασης του μέτρου της αναστολής εργασίας σε όλα τα στελέχη του Λιμενικού που δεν έχουν εμβολιαστεί, καθώς «στην περίπτωση που ο ένας στους τρεις συναδέλφους τεθεί σε καθεστώς αργίας θα αντιμετωπίσουμε σοβαρά ζητήματα στην εύρυθμη λειτουργία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.», όπως αναφέρει.

 

Εμβολιαστική «καθίζηση» και στον Στρατό

Μολονότι οι Ενοπλες Δυνάμεις μπήκαν μπροστά στη μάχη κατά του κορονοϊού διενεργώντας μαζικούς ελέγχους στον γενικό πληθυσμό για την πανδημία η πλειονότητα των στρατιωτικών και του πολιτικού προσωπικού σε μονάδες και υπηρεσίες της Μαγνησίας δεν έχει εμβολιαστεί.

Ενδεικτικά, στο εργοστάσιο του 304 ΠΕΒ στο Βελεστίνο από το πολιτικό προσωπικό, ένα ποσοστό 70% έχει εμβολιαστεί, το υπόλοιπο όμως 30% επιμένει σθεναρά να αρνείται να κάνει το εμβόλιο όσο δεν υπάρχει η υποχρεωτικότητα.

Στους στρατιωτικούς αντίστοιχα τα ποσοστά είναι αντιστρόφως ανάλογα, δηλαδή ένα ποσοστό 70% δεν έχει εμβολιαστεί.

 

Η ΕΛΑΣ επιβάλλει πρόστιμα σε ανεμβολίαστους, αλλά…

Τα κλιμάκια των αστυνομικών στον Βόλου που είναι επιφορτισμένα με ελέγχους για την τήρηση των μέτρων της πανδημίας μπορεί να επιβάλλουν πρόστιμα σε επιχειρήσεις για τη μη εφαρμογή της νομοθεσίας και σε ανεμβολίαστους για την παρουσία τους σε εσωτερικούς χώρους καταστημάτων εστίασης, δεν έχουν όμως πειστεί να κάνουν το εμβόλιο.

Πηγές της τοπικής αστυνομίας που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ανέφεραν ότι ένα ποσοστό 60% του ανθρώπινου δυναμικού έχει εμβολιαστεί, ένα ποσοστό 15% έχει νοσήσει, ενώ οι υπόλοιποι επικαλούμενοι διάφορους λόγους δεν έκαναν το εμβόλιο.

 

Με rapid test το 35% στις φυλακές

Στις φυλακές του Βόλου μπορεί το 65% των υπαλλήλων να είναι εμβολιασμένο, όμως ένα ποσοστό 35% επιμένει να μην επιθυμεί να εμβολιαστεί και υποβάλλεται σε rapid test προκειμένου να μπορεί να αναλάβει υπηρεσία. Επίσης σε ποσοστό 80% είναι εμβολιασμένοι οι παλαιοί κρατούμενοι. Ενδιαφέρον να εμβολιαστούν έχουν εκδηλώσει και οι νεοεισερχόμενοι.

Στις Φυλακές Κασσαβετείας αντίστοιχα υπάρχει ένα ποσοστό περίπου 40% υπαλλήλων που είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με πηγές του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ.

 

Στο ΚΕΠΑ ανεμβολίαστοι εξυπηρετούν ευπαθείς ομάδες

Το παράδοξο παρατηρείται στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας που λειτουργεί στο πλαίσιο του ΕΦΚΑ στη Νέα Ιωνία. Στη συγκεκριμένη υπηρεσία που εξυπηρετεί ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και λειτουργούν οι επιτροπές των γιατρών που εγκρίνουν τα ποσοστά αναπηρίας και άλλα επιδόματα, το σύνολο των υπαλλήλων είναι ανεμβολίαστο! Στις διοικητικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ σε σύνολο 110 υπαλλήλων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού 17 άτομα.

Τέλος, αναφορικά με τον ΟΑΕΔ Βόλου, σε σύνολο 39 υπαλλήλων παραμένουν ανεμβολίαστα πέντε άτομα.

Περισσότερα Εδω