Την συγκεκριμένη ταινία λίγο πολύ όλοι την έχουμε δει και αν υπάρχουν κάποιοι που δεν την έχουν παρακολουθήσει σίγουρα γνωρίζουν την ατάκα του Γιώργου Φούντα «Στέλλα κρατάω μαχαίρι» που έγραψε ιστορία..

Πρόκειται για μια ταινία – θρύλος του ελληνικού κινηματογράφου, που πρωτοπροβλήθηκε το 1955 και έκανε τη Μελίνα Μερκούρη σταρ διεθνούς βεληνεκούς.Σκηνοθέτης ήταν ο 33χρονος τότε Μιχάλης Κακογιάννης, που είχε δώσει δείγματα του ταλέντου του στην κωμωδία «Κυριακάτικο Ξύπνημα» ένα χρόνο πριν.

Διακρίθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ξένης ταινίας το 1956 και με το βραβείο καλύτερης ταινίας ρετροσπεκτίβας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960. Η ταινία ήταν φαβορί για το Χρυσό Φοίνικα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών το 1955 και η Μελίνα Μερκούρη για το βραβείο καλύτερης ηθοποιού· δεν κέρδισε όμως κανένα από τα δύο.

Άρτεμις Καλαμογιώργου

SECRET VOLOS

Ποιά η σχέση του όμως με το Βόλο.

Ο Κακογιάννης έγραψε το σενάριο της ταινίας βασιζόμενος στο θεατρικό έργο του Ιάκωβου Καμπανελλη «Η Στέλλα με τα κόκκινα γάντια»  που μέχρι τότε δεν είχε παιχτεί στο θέατρο. Το 1997 το συγκεκριμένο έργο ανέβηκε για πρώτη φορά από το ΔΗΠΕΘΕ Βόλου σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη.

Η θεατρική “Στέλλα” είχε χαθεί. Βρέθηκε, μετά από έρευνες, στα χέρια κάποιας κυρίας που είχε ζητήσει να το μεταφράσει. Από το χειρόγραφο είχαν διασωθεί η δεύτερη και τρίτη πράξη, ενώ η πρώτη υπήρχε μόνο στα αγγλικά. Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης καταπιάστηκε και πάλι με το δημιούργημά του και το 1991 εκδόθηκε από τον “Κέδρο”.

Η παράσταση ανέβηκε  σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη,σκηνικά – κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου,μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου.Έπαιξαν : Μαίρη Χήναρη, Αντώνης Δημητρίου, Δημήτρης Μαυρόπουλος, Αγγελική Δημητρακοπούλου, Κώστας Ζαχαράκης, Μπέσσυ Μάλφα, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Δημήτρης Βογιατζής, Τασώ Καββαδία.

Περισσότερα Εδω