Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας τις νέες συλλήψεις Αρμένιων στρατιωτών αναφέρει πως “οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για τις πρόσφατες εξελίξεις στα διεθνή σύνορα μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης πολλών Αρμένιων στρατιωτών από τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν. Καλούμε και τις δύο πλευρές να επιλύσουν επειγόντως και ειρηνικά αυτό το περιστατικό. Συνεχίζουμε επίσης να καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να απελευθερώσει αμέσως όλους τους κρατούμενους πολέμου και άλλους κρατούμενους, και υπενθυμίζουμε στο Αζερμπαϊτζάν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να αντιμετωπίζει ανθρώπινα όλους τους κρατούμενους.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι τυχόν μετακινήσεις κατά μήκος των μη οριοθετημένων περιοχών των διεθνών συνόρων μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν είναι προκλητικές και μη παραγωγικές. Απορρίπτουμε τη χρήση βίας για την οριοθέτηση των συνόρων και καλούμε και τις δύο πλευρές να επιστρέψουν στις προηγούμενες θέσεις τους και να σταματήσουν τη στρατιωτική οχύρωση των μη οριοθετημένων συνόρων και την τοποθέτηση ναρκών ξηράς. Συγκεκριμένα, καλούμε το Αζερμπαϊτζάν να μεταφέρει τις δυνάμεις του στις θέσεις που κατείχαν στις 11 Μαΐου. Ζητούμε επίσης από την Αρμενία να μεταφέρει τις δυνάμεις της στις θέσεις που κατείχαν στις 11 Μαΐου, και χαιρετίζουμε τις δηλώσεις προθέσεων για το σκοπό αυτό. Αυτές οι ενέργειες θα μειώσουν τις εντάσεις και θα δημιουργήσουν χώρο για μια ειρηνική διαδικασία διαπραγμάτευσης για τον καθορισμό των συνόρων σε επείγουσα βάση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι διατεθειμένες να βοηθήσουν αυτές τις προσπάθειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παροτρύνουν τις πλευρές να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα των συμπροέδρων του Μινσκ του ΟΑΣΕ για την επίτευξη μακροπρόθεσμης πολιτικής διευθέτησης της σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ.’

Πηγή:ΕΡΤ, Ανταπόκριση από Ουάσινγκτον: Λένα Αργύρη

Περισσότερα Εδω