Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είπε ότι ζήτησε τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο καγκελάριος. «Ο ισχυρισμός ότι οι Ναζί κυβερνούν στην Ουκρανία είναι λάθος. Και επεσήμανα την ευθύνη της Ρωσίας για την παγκόσμια επισιτιστική κατάσταση», συμπλήρωσε.

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD) τηλεφώνησε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν την Παρασκευή και είπε ότι ζήτησε να τερματιστούν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, η τηλεφωνική συνομιλία Σολτς-Πούτιν διήρκεσε 75 λεπτά. Ήταν «μετά το τηλεφώνημα της Καγκελαρίου με τον Ουκρανό Πρόεδρο Σελένσκι» την Τετάρτη.

«Λόγω της σοβαρότητας της στρατιωτικής κατάστασης και των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία, ιδιαίτερα στη Μαριούπολη, ο Καγκελάριος προέτρεψε τον Ρώσο Πρόεδρο να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατό, να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση και να προχωρήσει η αναζήτηση μίας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση», εξήγησε ο Χέμπεστραϊτ.

Θέμα της συζήτησης αποτέλεσε και η επισιτιστική κατάσταση, καθώς διαπιστώνεται έλλειψη μεγάλων ποσοτήτων σιταριού στην παγκόσμια αγορά, και η Ουκρανία δεν μπορεί να προχωρήσει σε εξαγωγές λόγω του πολέμου και του ρωσικού αποκλεισμού των λιμανιών.

Σύμφωνα με το Ρωσικό Προεδρικό Γραφείο στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Πούτιν είπε στην καγκελάριο ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα μπλοκαριστούν από την ηγεσία στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο. Το πρακτορείο Interfax επικαλείται το Προεδρικό Γραφείο στη Μόσχα ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Σολτς συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την Ουκρανία σε διάφορα επίπεδα

Ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχτηκε ότι «δεν πρέπει να επενδύονται πολλές ελπίδες» στην συνομιλία με τον Πούτιν. Παρόλα αυτά, θεωρεί «λογικό» να διερευνάται κάθε φορά «αν έχει νόημα να συνεχίσουμε να μιλάμε» για «να τελειώσει αυτός ο τρομερός πόλεμος». Κάποιος πρέπει να «αφήσει καμία πρωτοβουλία αδοκίμαστη».

Ο καγκελάριος Σολτς είχε ενημερώσει την Επιτροπή Άμυνας της Ομοσπονδιακής Βουλής για το τηλεφώνημά του με τον Πούτιν. Σύμφωνα με συμμετέχοντες βουλευτές, ο καγκελάριος κατέστησε σαφές «ότι στόχος πρέπει να είναι η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» και όχι η «ειρήνη στασιμότητας στην οποία τα κατεχόμενα εδάφη κρατούνται από τη Ρωσία».

Σύμφωνα με το Ρωσικό Προεδρικό Γραφείο στη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησαν τηλεφωνικά για την κατάσταση στον πόλεμο της Ουκρανίας. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass, ο Πούτιν είπε στην καγκελάριο ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα μπλοκαριστούν από την ηγεσία στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο. Το πρακτορείο Interfax επικαλείται το Προεδρικό Γραφείο στη Μόσχα ανέφερε ότι ο Πούτιν και ο Σολτς συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την Ουκρανία σε διάφορα επίπεδα.

Ανταπόκριση Βερολίνο – Γιώργος Παππάς

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω