Κατά πλειοψηφία πέρασε σήμερα από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ ο προϋπολογισμός της επιχείρησης για το 2022 ύψους 62 εκ. ευρώ. Σε αυτόν συμπεριλαμβάνονται και δύο έργα σημαντικά για την αναβάθμιση της ποιότητας του νερού που πίνουν οι Βολίωτες. Πρόκειται για τα έργα της κατασκευής αγωγού μεταφορά πηγαίων νερών από τη Μακρινίτσας, την αξιοποίηση των πηγών Ζάγκα και Άη Γιάννη στην περιοχή του Αγ. Βλασίου και επιπλέον την κατασκευή φράγματος στον Βρύχωνα, χωρητικότητας αποθήκευσης έως 200.000 κυβικών μέτρων νερού. Σημαντικό, επίσης, έργο είναι η τοποθέτηση «έξυπνων» ρολογιών ύδρευσης αλλά και ο σχεδιασμός για την περαιτέρω επεξεργασία της λάσπης του βιολογικού.

Το τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα 6 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους της Επιχείρησης και 22 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτήσεις. Όσον αφορά σε όσα έχουν εκτελεστεί μέχρι τώρα από το τεχνικό πρόγραμμα του 2021, μέχρι τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΥΑΜΒ, Δημήτρη Κουτσιφέλη, έχουν γίνει έργα περίπου 5 εκατ. ευρώ από ίδιους πόρους και 7 εκατ. ευρώ από χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο ίδιος είπε ότι είναι φυσιολογικό να μην εκτελείται ένα κομμάτι των χρηματοδοτηθέντων έργων, καθώς η διαδικασία των εγκρίσεων συνήθως καθυστερεί, αν και τα περσινά έργα εγκρίθηκαν λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Το 25% των απωλειών από τα παλιά υδρόμετρα αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΜΒ με την τοποθέτηση έξυπνων ρολογιών ύδρευσης. Ειδικότερα πιλοτικά θα τοποθετηθούν
3.000 μετρητές, είτε στα Παλιά είτε στη Νέα Δημητριάδα, όπου έχει κατασκευαστεί νέο δίκτυο και υπάρχουν κεφαλές εισόδου. Τα «έξυπνα» ρολόγια θα γλιτώσουν τη ΔΕΥΑΜΒ από μεγάλες αποκλίσεις που αποβαίνουν σε βάρος της.
Επιπλεον αναβιώνει και το σκεπτικό αξιοποίηση της λάσπης που παράγεται στον βιολογικό, προωθώντας την αεριοποίησή της, με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 8,8 εκατ. Ευρώ.

Περισσότερα Εδω