Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η διαδικασία ανακατασκευής του αεροσκάφους Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ), το οποίο δεν είδαμε τελικά στην στρατιωτική παρέλαση. Ως γνωστόν, έχει ήδη υπογραφεί σχετική σύμβαση δωρεάν παραχώρησης χρήσης από την ΠΑ, προς το κοινωφελές Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ», το οποίο έχει αναλάβει αποκλειστικά με δικές του δαπάνες την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτήσιμη κατάσταση.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Θωμάς

Το εν λόγω αεροσκάφος μεταφέρθηκε από το Ίδρυμα «ΙΚΑΡΟΣ» στις εγκαταστάσεις του Ειδικού Κέντρου Συντήρησης – Ανακασκευής Ιστορικών Αεροσκαφών Spitfire «The Spitfire Company Ltd» στο Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, όπου βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2018. Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο του Ιδρύματος «ΙΚΑΡΟΣ», κ. Δημήτρη Κόλια, το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών αποκατάστασης έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών να μπει στη φάση των πτητικών δοκιμών.

Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020, το αεροσκάφος Supermarine Spitfire MJ755 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Biggin Hill της Μεγάλης Βρετανίας, για την πρώτη του δοκιμαστική πτήση, μετά από 67 χρόνια, η οποία ήταν απόλυτα επιτυχής.

Την πτήση παρακολούθησε ο Αντιπρόεδρος και νόμιμος εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Ίκαρος», κ. Δημήτριος Κόλιας, μαζί με τον βετεράνο αεροπόρο της Βασιλικής Αεροπορίας του Ηνωμένου Βασιλείου, George Dunn DFC, ο οποίος ήταν ο Ιπτάμενος που παρέδωσε το αεροσκάφος στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 1947.

Ως γνωστόν, το Ίδρυμα «Ίκαρος» έχει αναλάβει εξολοκλήρου με δικές του δαπάνες την ανακατασκευή του αεροσκάφους και την επαναφορά του σε πτητική κατάσταση.

Από τον Ιανουάριο του 1947 παρελήφθησαν τα βελτιωμένα Spitfire Mk IX, εφοδιασμένα με διαφορετικό τύπο κινητήρα και νέα πτέρυγα. Χρησιμοποιήθηκαν εντατικά στις επιχειρήσεις του εμφυλίου πραγματοποιώντας αποστολές επιθετικής αναγνώρισης εξοπλισμένα με ρουκέτες και βόμβες εκρηκτικές και τύπου ναπάλμ.

Ρόλος: Μαχητικό Διαστάσεις: Εκπέτασμα 9.93 m, μήκος 9.53 m, ύψος 3.86 m Κινητήρας: 1 x Rolls-Royce Merlin 66 (1720 hp) Οπλισμός: 2 × 20mm πυροβόλα τύπου Hispano MK II, 2 x 0.50in πολυβόλα τύπου Browning M II, 500 lb φορτίο βομβών Πλήρωμα: 1 Αριθμός σε υπηρεσία: 121 Χώρα Κατασκευής: Μεγάλη Βρετανία Περίοδος χρήσης: 1947 – 1953

Πηγή: https://www.haf.gr/history/historical-aircraft/supermarine-spitfire-mkixe/

Περισσότερα Εδω