Ανήμερα του Αη Γιαννιού η θρησκευτική παράδοση θέλει τους κατοίκους της Αζώρου Ελασσόνας, να μεταφέρουν την εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας από το μοναστήρι στο χωριό τους.Πρόκειται για μια παράδοση που έχει ξεκινήσει εκατοντάδες χρόνια πριν, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πατήρ Αθανάσιος, που μαζί με τους πιστούς του χωριού, μετέφεραν την εικόνα την οποία παρέλαβαν από την ιερά μονή Ολυμπιώτισσας και με τα πόδια εν πομπή την έφεραν στο χωριό.

Η πρώτη στάση έγινε στο εξωκλήσι του χωριού και εν συνεχεία οδηγήθηκαν στην κεντρική εκκλησία του χωριού για λαϊκό προσκύνημα. Αμέσως μετά η εικόνα ξεκίνησε να μεταφέρεται σε σπίτια πιστών για να έχουν, όπως, αναφέρουν την προστασία και την ευλογία της Παναγίας.

Η εικόνα της Παναγίας Ολυμπιώτισσας την οποία οι πιστοί χαρακτηρίζουν θαυματουργή, καθώς όλοι τους έχουν να διηγηθούν ένα περιστατικό που θεωρούν ότι παρουσία της, τους βοήθησε να ξεπεράσουν διάφορα προβλήματα.
Η παράδοση συνεχίστηκε και φέτος με τους πιστούς να τηρούν τα προβλεπόμενα μέτρα για την προστασία από την πανδημία. Με την ολοκλήρωση της φιλοξενίας της εικόνας της Παναγίας Ολυμπιώτισσας στα σπίτια των πιστών της Αζώρου, θα επιστραφεί στην Ιερά Μονή.

Και στη φετινή μεταφορά δεν έλειψαν οι τοπικοί φορείς οι οποίοι συνόδευσαν την εικόνα της Παναγίας από το μοναστήρι της Ολυμπιώτισσας έως την Άζωρο Βουβάλα, όπως ήταν το παλιό όνομα του χωριού που ανήκει στον δήμο Ελασσόνας και η ιστορία της ξεκινάει από την αρχαιότητα, καθώς η αρχαία Άζωρος υπήρξε η πιο ακμαία πόλη της Περραιβικής Τριπολίτιδας.
Την αξία της αρχαίας Αζώρου μαρτυρούν τα υπολείμματα των γιγαντιαίων τειχών της ακρόπολης της, οι πολλές επιτύμβιες και αναθηματικές στήλες καθώς και ο ναός του Απόλλωνα.

Δείτε φωτογραφίες:

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω