Η αιφνίδια αύξηση της τιμής των καυσίμων από 1ης Ιανουαρίου έφερε τα πάνω κάτω στο Καζακστάν. Οι εικόνες από τη μητρόπολη Αλμάτι συγκλονίζουν. Οργισμένοι διαδηλωτές συμπλέκονται βίαια με αστυνομικές δυνάμεις καταστρέφοντας και λεηλατώντας περιπολικά και σύμβολα της κρατικής εξουσίας που επί τουλάχιστον 30 χρόνια φέρει ουσιαστικά τη σφραγίδα του ίδιου ανθρώπου του πρώην προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, 81 ετών, που παραμένει αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος και του συμβουλίου ασφαλείας.

Γνωρίζοντας ότι κάθε λεπτό αστάθειας απειλεί ξένες επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στις πετρελαϊκές και μεταλλουργικές βιομηχανίες της χώρας, ο πρόεδρος Τακάγιεφ, ο εκλεκτός του Ναζαρμπάγιεφ, ανακαλεί τις αυξήσεις, διαλύει την κυβέρνηση και κηρύσσει τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ωστόσο η κατάσταση παραμένει έκρυθμη υπάρχουν ήδη εκατοντάδες τραυματίες και δια στόματος προέδρου και νεκροί. Επισήμως έχουν συλληφθεί 200 άνθρωποι.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τακάγιεφ είπε ότι «τρομοκράτες», όπως τους χαρακτήρισε, έχουν πάρει τον έλεγχο κρίσιμων υποδομών της χώρας, δηλαδή τον έλεγχο του αεροδρομίου και πέντε αεροσκαφών, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν πρόκειται για αεροπειρατείες ή για αεροπλάνα που είναι καθηλωμένα στο έδαφος.

Ζήτησε δε στρατιωτική βοήθεια από τη Ρωσία και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ώστε να αποφευχθεί το χάος στο οποίο πάει να βυθιστεί η χώρα.

Επιμέλεια: Χριστίνα Ποπόρου, Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Περισσότερα Εδω