Ο Πρόεδρος και το Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων ΠΟΠΣ- με τα 60 Σωματεία σε ολόκληρη τη χώρα, που εκπροσωπούν πάνω από 350.000 συνταξιούχους που προέρχονται από τις δημόσιες υπηρεσίες και τα ΝΠΔΔ συνεχίζουν το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους συνταξιούχους που είναι μέλη των Συλλόγων της ΠΟΠΣ. Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

Σήμερα, εδώ στη Λάρισα, πραγματοποιείται η 6η Περιφερειακή Συνδιάσκεψη -23/4/2024-(Σε συνεδριακό χώρο του κέντρου εκδηλώσεων “Κτήμα Βερσαλλίες”, στο 5ο χλμ της οδού Λάρισας- Αμπελώνα, ώρα 10.00π.μ.- 17.00 μ.μ) με τη συμμετοχή πάνω από 150 συνέδρων, όπου θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όλοι για όλα τα θέματα που έχουν άμεσο και εξαιρετικό ενδιαφέρον για τους συνταξιούχους. Θα έχουν επίσης την ευκαιρία να καταθέσουν ερωτήματα και προτάσεις κατά τη διαδικασία της συζήτησης των θεμάτων της ημερίδας, τα οποία θα απαντηθούν από τον πρόεδρο της ΠΟΠΣ.

Πέραν αυτού η ΠΟΠΣ στα πλαίσιο της βελτίωσης της ποιότητας και της δράσης άνοιξε ήδη τη δημόσια παρέμβαση και με καθαρό λόγο παίρνει θέσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες αλλά και σ’ αυτά με πανελλαδική εμβέλεια.

Συγκεκριμένα:

Ιδιαίτερα για το 2024, με κοινή απόφαση όλες οι Ομοσπονδίες των συνταξιούχων στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα επικεντρώνουμε στην ανάδειξη των θεμάτων Υγείας και Ακρίβειας.

ΥΓΕΙΑ

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας αντιμετωπίζει πολλά και δύσκολα προβλήματα με τη γνωστή σε όλους μας υψηλή ευθύνη και υποχρέωση που έχει απέναντι στους ασφαλισμένους και ευρύτερα στην ελληνική κοινωνία για τη νοσοκομειακή και ιατρική περίθαλψη.

Έχουμε ήδη καταθέσει υπόμνημα στον Υπουργό Υγείας, το οποίο αναφέρει συγκεκριμένα προβλήματα λειτουργικής αδυναμίας των νοσοκομείων της χώρας

και κυρίως μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες των ασθενών. Το υπόμνημα συντάχθηκε με τη συνεργασία φορέων υγείας καθώς και των συλλόγων μας, που επεσήμαναν τις αδυναμίες και τα προβλήματα του συστήματος υγείας. Απαιτούμε από το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί στις απαραίτητες αποφάσεις για να βελτιωθεί, τουλάχιστον, η κατάσταση. Οι συνταξιούχοι, όπως και οι εργαζόμενοι, πληρώνουν αρκετά μεγάλο ποσό κάθε μήνα για την περίθαλψή τους. Ιδιαίτερα οι συνταξιούχοι πληρώνουν 6% από τις κύριες συντάξεις και 6% από τις επικουρικές.

1.Ακρίβεια

Η συνεχής αύξηση βασικών προϊόντων, απαραίτητων για την επιβίωσή μας, αλλά και των καυσίμων έχει δημιουργήσει αξεπέραστο πρόβλημα στην αγοραστική ικανότητα στις συντάξεις μας. Η οικονομική μας αποδυνάμωση είναι ταυτόσημη με τη μνημονιακή περίοδο όταν τότε διαγράφονταν εκατοντάδες ευρώ από τη σύνταξη. Οι εναπομείνασες πενιχρές ακόμη συντάξεις μας, καταβροχθίζονται από τις τιμές των ειδών κατανάλωσης. Ζητούμε άμεσα μέτρα προστασίας των συντάξεών μας από τη συνεχόμενη οικονομική τους υποβάθμιση λόγω της ακρίβειας. Είναι άμεση η ανάγκη απόδοσης της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους, χωρίς να γίνει συμψηφισμός με την προσωπική διαφορά. Εξάλλου ο τιμάριθμος αποδίδεται για να προστατεύσει τις υπάρχουσες συντάξεις και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση αύξηση.

2.Προσωπική διαφορά

Η προσβλητική, άδικη, απαράδεκτη και απάνθρωπη εφεύρεση του κ. Κατρούγκαλου (ν.4387/2016) της προσωπικής διαφοράς ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ και φροντίζει προκλητικά να φτωχαίνει όλο και περισσότερο εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους. Δεν είναι δυνατόν μετά από 13 χρόνια- δεν ξέρουμε και πόσα άλλα θα ακολουθήσουν- να παραμένουν παγωμένες οι συντάξεις και ακόμη περισσότερο για εκατοντάδες χιλιάδες θα συνεχιστεί το ίδιο εγκληματικό καθεστώς εφόσον παραμένει ίδια και αμετάβλητη η ρύθμιση του μεσαιωνικής αντίληψης νόμου 4387/2016 .

Απαιτούμε:

-Άμεσα πρέπει να ενσωματωθεί η προσωπική διαφορά στην κύρια σύνταξή μας. Εξάλλου η ενσωμάτωση δεν επιβαρύνει άμεσα τον προϋπολογισμό, αφού το ανάλογο ποσό αποδίδεται στους συνταξιούχους και, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει, δεν πρόκειται να αφαιρεθεί από κανένα συνταξιούχο. Άρα η απόφαση ενσωμάτωσης αποτελεί καθαρά λογιστική πράξη. Έτσι, θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και από το 2024 και μετά όλες οι συντάξεις θα προστατεύονται από τον τιμάριθμο και βεβαίως θα αρχίσουν να ενσωματώνουν την όποια αύξηση θα δίνεται. Όποια άλλη μεθόδευση όπως αυτή των επιδομάτων, δεν μας βρίσκει σύμφωνους.

-Απορρίπτουμε τα 100-150-200 ευρώ.

-Μαθηματικός τύπος- προσβλητική εφεύρεση για συνέχεια των μειώσεων

3.ΕΑΣ (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων)

Χρειάζεται άμεσα να ξεκαθαριστούν:

α) Με την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου 204 και 504 οι κρατήσεις ΕΑΣ για το 2017 και 2018 είναι παράνομες και πρέπει να επιστραφούν.

β) Οι κρατήσεις υπέρ του ΑΚΑΓΕ είναι σε θολό τοπίο. Πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσουν οι λόγοι παρακράτησης, η διασφάλιση της όποιας παρακράτησης και το μέγεθος της παρακράτησης.

γ) Καμία φορολόγηση στα πρώτα 1400 ευρώ καθαρά.

4.Συντάξεις χηρείας

– Άμεση ενοποίηση της ρύθμισης απονομής των συντάξεων με τα ίδια χαρακτηριστικά για τους συνταξιούχους του πριν το 2016 και αυτούς του μετά του 2016 σύμφωνα με την τελευταία νομοθεσία (2019)

-100% για αυτούς που δεν έχουν άλλη σύνταξη

-50% για αυτούς που έχουν άλλη ίδια σύνταξη

-Δικαίωμα επιλογής σύνταξης

– Κατώτερη σύνταξη χηρείας στο ύψος της εκάστοτε εθνικής σύνταξης –σήμερα 426 ευρώ-

5.Αναδρομικά 2015- 2016

Η απόδοση των εν λόγω αναδρομικών που παράνομα έχουν παρακρατηθεί στο 11μηνο (2015-2016) και αφορούν τα Δώρα (Χριστουγέννων και Πάσχα) και το επίδομα αδείας, μαζί με τις παράνομες κρατήσεις από τις επικουρικές συντάξεις, να αποδοθούν σε όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα αν έχουν προσφύγει δικαστικά ή όχι.

Πρόταση: Να δοθούν από τα 17 δις του ΑΚΑΓΕ.

6.Επαναθεσμοθέτηση της 13ης και 14ης σύνταξης

Η επαναφορά και η απονομή της 13ης σύνταξης -Δώρο των Χριστουγέννων καθώς και της 14ης -Δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας- είναι σωστό και δίκαιο να νομοθετηθεί και να επανέλθει η απόδοσή τους και προφανώς να σταματήσει η όποια παροχή βοηθητικών επιδομάτων. Είναι κατανοητό ότι θα προκύψει κόστος στον προϋπολογισμό, αρκετά μεγάλο. Μπορεί όμως, έστω και σταδιακά, εντός της 4ετούς θητείας της κυβέρνησης να τακτοποιηθεί.

-ΑΕΔ στις 17/4/2024.

7.Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

Άμεσα η αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος στα 12.000 ευρώ. η βάρβαρη φορολόγηση της μνημονιακής περιόδου πρέπει επιτέλους να τελειώσει.

8.Άμεση κατάργηση του 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις χηρείας. Πληρώνει ο αποθανών για περίθαλψη.

9.Οικογενειακό επίδομα τέκνων και για τους συνταξιούχους. Το δημογραφικό που καίει το Έθνος μας, άμεσα χρειάζεται λύσεις.

10.Επανυπολογισμός των συντάξεων Ν.4670/20 και 7,75% (17.000)

11.Απονομή συντάξεων.

-7,5 χιλιάδες 2017- 2018 κύριες, 50.000 επικουρικές- εφάπαξ- κύριες με προβλήματα καν. υπολογισμού- πολλά λάθη.

12.Το 1555- γραφείο ενημέρωσης

-Νόμος 4997/2022: Αναλογιστικές μελέτες. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλες τις ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο Κεφ.Ζ, άρθρα 37-42. Τους λέμε δε καθαρά και ανυποχώρητα ότι η όποια σκέψη υπάρχει για κατάχρηση η αρπαγή της κινητής και ακίνητης περιουσίας του Ταμείου θα αντιμετωπιστεί τόσο ισχυρά, που θα τους αφήσει όχι μόνο με την ΟΡΕΞΗ, αλλά και την απογοήτευσή τους.

Πρόταση ΠΟΠΣ

-Με την ίδρυση του ΤΕΚΑ – με τον νόμο 4826/2021 καταργείται υποχρεωτικά για τους πρωτοεισερχόμενους εργαζόμενους η δημόσια επικουρική ασφάλιση- αντισυνταγματικά σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ.5 και τη νομολογία του ΣτΕ (2287/2015, 1889/2019) και νομοθετείται η ιδιωτική (κεφαλαιοποιητική) επικουρική ασφάλιση. Δίνει επίσης τη δυνατότητα σε όσους εργαζόμενους έχουν γεννηθεί μετά την 1/1/1987, να διακόψουν την ασφάλισή τους στον ΕΦΚΑ- ΕΤΕΑΕΠ και να ασφαλιστούν στο ΤΕΚΑ. Αυτός ο νόμος του κ.Τσακλόγλου έχει επαναληφθεί άλλες 5 φορές στη χώρα μας και απέτυχε καταστροφικά για το ασφαλιστικό σύστημα.

Α) Το 1947 τα ταμεία απώλεσαν 50 δις δραχμές.

Β) Το 1950 με τον νόμο Μαρκεζίνη 1611/1950 τα ταμεία απώλεσαν 33 δις δραχμές.

Γ) Με τους νόμους 2076/1992 και 2676/1999 , τα ταμεία απώλεσαν 4 δις ευρώ.

Δ) Με τον Ν.4050/2012 (PSI) τα ταμεία έχασαν 26 δις ευρώ.

Ε) Με τις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με τα μνημόνια, τα ταμεία έχασαν 4 δις ευρώ.

ΠΕΡΑΝ ΑΥΤΟΥ θα προκύψει πρόβλημα στις επικουρικές συντάξεις, αφού σταδιακά θα μεγαλώνει το έλλειμμα χρηματοδότησης, αφού η συνδρομές των νέων εργαζομένων θα πηγαίνουν στους «κουμπαράδες» με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση των επικουρικών μας συντάξεων.

-Αύξηση των ορίων ηλικίας από 5 έως 12 έτη για περισσοτέρους από 3 εκατ. ασφαλισμένους από 1/1/2022, αφού καταργούνται όλες οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Εδώ και μόνο το θέμα της υπογεννητικότητας – δημογραφικό- και της μικρής οικογένειας απαιτεί άμεση επιστροφή για την υποστήριξη των γονέων με συνταξιοδότηση και λιγότερου χρόνου και μικρότερης ηλικίας

-Μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις χηρείας – αναπηρίας: Η εγκύκλιος Τσακλόγλου Φ80000/1017/109302/2021 φέρνει μεγάλες μειώσεις σε όλες τις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας που τα επόμενα χρόνια (από 1/1/22 και μετά) θα μετατραπούν σε συντάξεις χηρείας (εκ των πραγμάτων όλες οι συντάξεις γίνονται συντάξεις χηρείας).

-Εφάπαξ: Με το άρθρο 31 του ν.4870/2020 και το άρθρο 35 του νόμου 4387/2016, από 1/1/2014 και μετά και μέχρι τη συνταξιοδότηση καταβάλλονται στους αποχωρούντες στη σύνταξη, μόνο οι εισφορές και μάλιστα άτοκες για το εφάπαξ. Η απώλεια του εφάπαξ ανέρχεται σε 500 ευρώ για κάθε έτος από το 2014 και μέχρι το έτος συνταξιοδότησης. Έτσι πλέον υπολογίζεται ένα τμήμα μέχρι 31/12/2013 ανταποδοτικά και ένα δεύτερο από 1-1-2014 και μετά μόνο με τις εισφορές ως εφάπαξ.

Εκτός όμως από τις δραστηριότητες και τις παρεμβάσεις μας για τα θέματα που άμεσα, όπως ανέφερα, μας ενδιαφέρουν, ΞΕΚΙΝΑΜΕ τη σύνδεση με την κοινωνία και πρωταγωνιστούμε σε γεγονότα κοινού ενδιαφέροντος και θέματα που μας ενδιαφέρουν είτε άμεσα είτε έμμεσα.

-Παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε στο πώς λειτουργεί το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της περιοχής μας.

-Έχουμε ισχυρό λόγο και δυναμική παρουσία για σταθμούς και τα σχολεία κάθε βαθμίδας.

-Παρακολουθούμε και παρεμβαίνουμε στα θέματα ασφάλειας και προστασίας κυρίως της υγείας μας και της ζωής μας.

-Παρεμβαίνουμε για τη συγκοινωνία, για την καλή κατάσταση των δρόμων, των πλατειών, των παιδικών χαρών και πολλά άλλα.

Όλα αυτά και πολλά ακόμα που συμβαίνουν γύρω μας είναι αναγκαίες λειτουργίες για το κοινό καλό όλων των πολιτών και φυσικά και το δικό μας. Αυτά όμως θέλουν υποστήριξη και διεκδίκηση. Έχουμε όμως και συνέχεια, γιατί εκτός του ότι στο μεν δημόσιο είμαστε μαζί με τους ένστολους, περίπου 450.000 αλλά και γενικά οι συνταξιούχοι ξεπερνούμε τα 2,5 εκατομμύρια και η συντριπτική πλειοψηφία είναι σε ενεργό δράση, όχι μόνο γιατί αρκετοί συνταξιούχοι εργάζονται αλλά και γιατί έχουμε μεγάλη συμμετοχή στην κοινωνική, την πολιτική, την πολιτιστική, την οικογενειακή και πολλές άλλες δραστηριότητες. Δεν είμαστε ούτε απόμαχοι ούτε ξωμάχοι.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω