«Η σεισμική δραστηριότητα του περασμένου Μαρτίου με επίκεντρο τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές σε σπίτια και άλλες υποδομές. Στη διαδικασία αποκατάστασης των σεισμόπληκτων οικοδομών ανέκυψαν διάφορα προβλήματα, τα οποία όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα. Ευχαριστώ τον φίλο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά για την κατανόηση που επέδειξε, δρομολογώντας την επίλυση του προβλήματος που εμφανίστηκε στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 για τις πληγείσες περιοχές του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, το οποίο επεσήμανα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ευελπιστώ η νομοθετική ρύθμιση να κατατεθεί άμεσα».

Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο υφυπουργό στην ερώτησή του για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν κάτοικοι του Τυρνάβου και της Ελασσόνας κατά τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς του Μαρτίου και τη δέσμευσή του για την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από αναφορές κατοίκων των πληγεισών περιοχών ότι δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα, άλλα και να προχωρήσουν στην ανέγερση νέων, ζητούσε με ερώτησή του να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια με νομοθετική πρωτοβουλία. Όπως διευκρίνιζε, το πρόβλημα αφορούσε τα ακίνητα κατηγορίας 5 -κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπερβάσεις άνω του 40% της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής-ρύθμισης για τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Ωστόσο, σε περιοχές της χώρας που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2020, το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την τακτοποίηση των ακινήτων είχε παραταθεί μέχρι την 31.03.26. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητούσε να ρυθμιστεί νομοθετικά το εύλογο αίτημα των σεισμοπλήκτων του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και να πλαισιωθεί με την ανάλογη προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ.

Ο κ. Ταγαράς στην απάντησή του δεσμεύεται ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται παράταση των δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 σε περιοχές οι οποίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εντός του 2021, όπως οι Δήμοι Τυρνάβου και Ελασσόνας».

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω