Το Υπουργείο Υγείας καταχώρισε ένα εισπνεόμενο φάρμακο για τη θεραπεία του κορονοϊού με την ονομασία MIR 19, ανακοίνωσε η υπηρεσία Τύπου της Ομοσπονδιακής Ιατρικής και Βιολογικής Υπηρεσίας (FMBA).

“Το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας έχει καταχωρίσει ένα φάρμακο για τη θεραπεία μιας νέας λοίμωξης από κορωνοϊό” MIR 19 “, που αναπτύχθηκε για λογαριασμό της επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Ιατρικής και Βιολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας, Βερονίκα Σκβορτσόβα, στο Κρατικό Ερευνητικό Κέντρο Ανοσολογίας της Ομοσπονδιακής Ιατρικής και Βιολογικής Υπηρεσίας της Ρωσίας.

Το φάρμακο λειτουργεί σε γενετικό επίπεδο: καταστέλλει επιλεκτικά τη δραστηριότητα των ζωτικών ιικών αλληλουχιών RNA, ενώ δεν επηρεάζει το ανθρώπινο γονιδίωμα.

“Η πλήρης ταυτότητα του MIR 19 και του στόχου στο γονιδίωμα όλων των γνωστών γραμμών ιών, συμπεριλαμβανομένου του όμικρον, έχει τεκμηριωθεί. Δεν έχει εντοπιστεί ούτε μία μετάλλαξη. Αυτό καθιστά το φάρμακο καθολικό έναντι διαφόρων παραλλαγών του SARS-CoV-2” σημείωσε η Σκβόρτσοβα.

Κλινικές μελέτες του φαρμάκου έχουν αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του. Το MIR 19 δεν επηρεάζει το ανθρώπινο σώμα, ο στόχος του είναι ένας ιός, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου. Δεν είχε παρενέργειες.

Ο Μούσχα Χάιτοφ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ανοσολογίας FMBA, σημείωσε ότι το φάρμακο προορίζεται για χρήση με εισπνοή στα νοσοκομεία.

“Στην τελική μορφή, το φάρμακο MIR 19 χορηγείται με εισπνοή χρησιμοποιώντας ιατρικούς νεφελοποιητές. Το φάρμακο περιέχει ένα κατιονικό δενδριμερικό πεπτίδιο για στοχευμένη παροχή του φαρμάκου στην ανώτερη και κατώτερη αναπνευστική οδό”, αναφέρει η υπηρεσία Τύπου.

Η Σκβορτσόβα πρόσθεσε ότι η FMBA θα πραγματοποιήσει ειδική μελέτη σύμφωνα με το πρωτόκολλο ασθενείς εκτός νοσοκομείων.

«Μετά από αυτό, θα είναι δυνατή η διανομή του φαρμάκου μέσω του δικτύου φαρμακείων και η αντιμετώπιση του ιού ύστερα από τα πρώτα σημάδια μιας ασθένειας», συμπλήρωσε.

Το MIR 19 είναι ένα ετεροτρόπο φάρμακο, στην πραγματικότητα, ένα αντίδοτο κατά ενός ιού, η δράση του οποίου βασίζεται στον μηχανισμό παρεμβολής RNA. Αποτελείται από δύο συστατικά: τη δραστική ουσία, μικρά παρεμβαλλόμενα RNAs και το πεπτίδιο φορέα.

Την περασμένη εβδομάδα, η Σκβορτσόβα είχε ανακοινώσει ότι μετά την πρώτη και δεύτερη φάση της μελέτης, το φάρμακο θα καταγραφεί. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του FMBA, οι επιστήμονες έχουν αποδείξει την καλή του ανοχή και την ασφάλειά του και απέδειξαν το πλεονέκτημα του MIR-19 σε σύγκριση με την τυπική θεραπεία.

ανταπόκριση από Μόσχα Αχιλλέας Πατσούκας

Περισσότερα Εδω