Ανταπόκριση από το Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα μετά από δημόσια πρόσκληση ενδιαφέροντος για εμπειρογνώμονες, τα 26 προτεινόμενα μέλη της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας του ΠΟΥ με την ονομασία SAGO, τα οποία θα διερευνήσουν την προέλευση των νέων παθογόνων. Οι 26 εμπειρογνώμονες επιλέχθηκαν ανάμεσα σε περισσότερους από 700 υποψηφίους με βάση την παγκόσμια επιστημονική τους εγκυρότητα και γνώση, την εμπειρία τους, καθώς και τη γεωγραφική τους προέλευση.

Τα  προτεινόμενα μέλη διαθέτουν τεχνογνωσία σε διάφορους τομείς όπως την επιδημιολογία, την υγεία των ζώων, την οικολογία, την κλινική ιατρική, την ιολογία, την γονιδιωματική  και μοριακή επιδημιολογία, την μοριακή βιολογία, την ασφάλεια τροφίμων, την βιοασφάλεια  και την δημόσια υγεία.

Η επιτροπή θα συμβουλεύσει τον ΠΟΥ για την ανάπτυξη ενός παγκόσμιου πλαισίου για τον καθορισμό και την καθοδήγηση μελετών σχετικά με την προέλευση των παθογόνων με επιδημική και πανδημική δυνατότητα, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2.

Μετά από την περίοδο δημόσιας διαβούλευσης δύο εβδομάδων ο ΠΟΥ θα λάβει τα σχόλια για τα προτεινόμενα μέλη και αφού τα επιβεβαιώσει η ομάδα θα έχει την πρώτη της συνάντηση.

Η εμφάνιση νέων ιών που μπορούν να πυροδοτήσουν επιδημίες και πανδημίες είναι, όπως σημείωσε ο Π.Ο.Υ,  γεγονότα της φύσης και ενώ ο SARS-CoV-2 είναι ο πιο πρόσφατος τέτοιος ιός, δεν θα είναι ο τελευταίος. Η νεοσύστατη επιτροπή  θα έχει μια άνευ προηγουμένου ευκαιρία για την καθοδήγηση των απαραίτητων μελετών που διερευνούν συγκεκριμένα παθογόνα υψηλής απειλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω