Έχει προκαλέσει συζήτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η είδηση της πολτοποίησης βιβλίων του εκδοτικού οίκου Γαβριηλίδη, από τις πιστώτριες τράπεζες. Είναι ένα θέμα που πρωτίστως έγινε γνωστό με αυτόν τον τρόπο, παρά ειδησεογραφικά. Οι εκδόσεις Γαβριηλίδη με παράδοση και ουσιαστική συμβολή στον χώρο αυτό, μετά τον θάνατο του Σάμη Γαβριηλίδη βρέθηκαν αντιμέτωπες με άλλη πραγματικότητα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εταιρεία Συγγραφέων, κανείς εκ των συγγραφέων που συνεργάστηκαν μ τον εκδοτικό οίκο, δεν ειδοποιήθηκε ως να τους δοθεί η δυνατότητα να αγοράσουν αντίτυπα των βιβλίων του ή να σκεφθούν κάποια λύση.

Ο Παντελής Μπουκάλας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, σχολιάζοντας τα γεγονότα δήλωσε ότι προκαλεί θυμό οποιαδήποτε είδηση καταστροφής  προϊόντος  που έχει ανθρώπινο κόπο είτε αυτό είναι υλικό, είτε πνευματικό . «Δεν είναι πολλά χρόνια πριν όταν εκατοντάδες μαϊμού παπούτσια και είδη ρουχισμού είχαν καταστραφεί, ενώ θα μπορούσαν πάνε σε φυλακές, σε ορφανοτροφεία σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ενδέχεται δε πολλά από αυτά να έχουν καταστραφεί από φθηνή παιδική εργασία. Το ίδιο συνέβαινε όταν χιλιάδες τόνοι φρούτων πήγαιναν σε χωματερές».

Ο Παντελής Μπουκάλας χαρακτήρισε νεοπλουτίστικη τη λογική που δείχνει να μην έχει γίνει αντιληπτό σε ποιόν πλανήτη ζούμε και πόσο περιορισμένα είναι τα όρια να μας θρέψει, να μας αρτέψει. Το ίδιο συμβαίνει και με την πολτοποίησης των βιβλίων που υπάρχει και ένας συμβολισμός. Θα μπορούσαν οι τράπεζες να δείχνουν ανάλογα αντανακλαστικά και σε μεγάλους οργανισμούς που χρωστάνε τεράστια ποσά, ανάμεσα σε αυτούς και κομματικοί οργανισμοί. Το νομικό σύστημα προστατεύει τις τράπεζες σε τέτοιες περιπτώσεις.

 

Περισσότερα Εδω