«Σήμερα είμαστε πολύ καλύτερα από ό,τι ήμασταν την προηγούμενη εβδομάδα και την επόμενη εβδομάδα νομίζω δεν θα κουβεντιάζουμε και καθόλου το θέμα» σημείωσε ο Παναγιώτης Κατσίβελας, πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα για τα αποθέματα της χώρας σε αίμα.

Αυτό που παρατηρείται, διευκρίνισε, είναι ότι υπάρχει μια συμπίεση της αιμοδοσίας και των αποθεμάτων αίματος της χώρας μετά το Πάσχα, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και τις διακοπές των Χριστουγέννων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Κατσίβελα, φέτος τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλύτερα από πέρσι.

«Πέρσι οι ελλείψεις άρχισαν να εμφανίζονται την επομένη του Δεκαπενταύγουστου. Φέτος ομαλοποιείται η κατάσταση, υπάρχει έντονη δραστηριοποίηση στην εθελοντική αιμοδοσία» είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι ο λόγος που σημειώνεται έλλειψη αυτές τις περιόδους είναι γιατί το αίμα δεν μπορεί να συντηρείται απεριόριστα, για παράδειγμα τα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορούν να συντηρηθούν μόνο 42 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Κατσίβελας διαβεβαίωσε ότι «δεν κινδυνεύει καμία ζωή, με τον άλφα ή βήτα τρόπο».
Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι ανάγκες της χώρας μας σε αίμα καλύπτονται κατά 65% από την εθελοντική αιμοδοσία και το υπόλοιπο 35% από το οικογενειακό φιλικό περιβάλλον των ασθενών όταν υπάρξει ανάγκη. «Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με αυτή την νοοτροπία, γι’ αυτό κάνουμε προσπάθεια να αυξήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το εθελοντικό αίμα, οφείλουμε να καλύψουμε τις ανάγκες της χώρας 100% από εθελοντική προέλευση» υπογράμμισε.

 

&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/RADIO-prwto.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”]
Για το 2021, η χώρα μας χρειάστηκε 525.000 μονάδες αίματος, ανέφερε ο κ. Κατσίβελας. «Από αυτές πήραμε 20.000 από τον ελβετικό Ερυθρό Σταυρό όχι γιατί μας λείπουν σαν αριθμός αλλά σαν κατηγορία αίματος. Είναι πιο ελεγμένο στα αντιγόνα και απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους πάσχουν από μεσογειακή αναιμία. Ο λόγος που το παίρνουμε από τον ελβετικό ερυθρό σταυρό, είναι ότι έχουμε το αρνητικό φαινόμενο του εθελοντή της μιας φοράς και έτσι δεν μπορούμε να προγραμματιστούμε με την μοναδική συμμετοχή σε μια αιμοδοσία για να δημιουργήσουμε αυτή την υποκατηγορία αίματος που χρειάζεται η κοινωνία και οι άρρωστοί μας. Θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε αν καταφέρουμε να πείσουμε τους εθελοντές αιμοδότες μας να δίνουν τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο» συμπλήρωσε ο κ. Κατσίβελας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Περισσότερα Εδω