Το ζήτημα της στέγασης του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ) φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο Λαρισαίων, κ.Ρένα Καραλαριώτου, με σχετική ερώτηση. «Οι σημερινές προκατ υποδομές που στεγάζεται το σχολείο είχαν προταθεί ως προσωρινή λύση, ώσπου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου κτιρίου. Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε. Και τα παιδιά παραμένουν σε αυτές τις μικρές προκατ αίθουσες που σε καμία περίπτωση δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες τους. Πότε, επιτέλους, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το καινούριο κτίριο του Ειδικού Σχολείου ΔΑΔ;», σημειώνει η κ.Καραλαριώτου.

Να σημειωθεί ότι η ερώτηση κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη κλιμακίου της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» στο Ειδικό Σχολείο για παιδιά με ΔΑΔ, για την τέλεση του αγιασμού και την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Η κ.Καραλαριώτου έγινε αποδέκτης προβληματισμών των διευθυντών του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου (ΔΑΔ) τόσο για την έλλειψη στέγασης μέρους της αυλής, ώστε να μπορούν τα παιδιά να κάνουν διάλειμμα όταν βρέχει, όσο και για τη μη ικανοποίηση του αιτήματος για δύο πρόσθετα κοντέινερ, που θα δώσουν τη δυνατότητα να επιτελείται η διδακτική διαδικασία πιο άνετα. Ωστόσο, το κρισιμότερο ζήτημα είναι να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την ανέγερση νέου, σύγχρονου και προσαρμοσμένου στις ανάγκες των παιδιών με ΔΑΔ σχολικού κτιρίου.

Αναλυτικά η ερώτηση προς τη δημοτική αρχή

«Επισκεφθήκαμε, πριν λίγες ημέρες, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ) της Λάρισας, που στεγάζεται σε προκατ οικοδόμημα, πίσω από το κτίριο του 12ου ΓΕΛ. Στο κτίριο του Δημοτικού φιλοξενούνται 23 παιδιά και στο κτίριο του Νηπιαγωγείου -“κουτί” θα το χαρακτηρίζαμε- φιλοξενούνται 6 παιδιά.

Το φθινόπωρο του 2017 αποφασίστηκε να μεταφερθεί το Ειδικό Σχολείο από το 31ο Δημοτικό, όπου και συστεγαζόταν, σε προκατ κατασκευές πίσω από το 12ο ΓΕΛ -ως προσωρινή λύση.Έναν μήνα αμέσως μετά την εγκατάσταση, οι προκατ υποδομές πλημμύρισανστην πρώτη βροχή και τα παιδιά δεν είχαν σχολείο.Τότε, είχαμε επισκεφθεί τους χώρους του Ειδικού Δημοτικού και είχαμε ζητήσει να δρομολογηθούν οι διαδικασίες για να αποκτήσουν τα παιδιά ένα σύγχρονο κτίριο, όπως τους αξίζει.

Έχουν περάσει πέντε χρόνια από τότε.Η εικόνα ήταν και παραμένει αποκαρδιωτική.

Οι σημερινές προκατ υποδομές σε καμία περίπτωση δεν αρμόζουν και δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες για διδασκαλία, μάθηση, αλλά και παιχνίδι των μικρών μαθητριών και μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου.

Ένα από τα κυριότερα ζητήματα, όπως μας τα ανέφερε ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου, είναι πως το Σχολείο μπορεί να δεχθεί περιορισμένο αριθμό μαθητών, ενώ οι ανάγκες σε επίπεδο της περιφερειακής ενότητας Λάρισας είναι πολύ μεγαλύτερες. Κάθε χρονιά, οι αιτήσεις που δέχεται το Ειδικό Σχολείο είναι πολύ περισσότερες από τις θέσεις που υπάρχουν.

Η προκατ υποδομή που φιλοξενεί τα 6 παιδάκια του Νηπιαγωγείου είναι απαράδεκτα μικρή. Ουσιαστικά, είναι ένα “κουτί”, που οριακά πληροί τους όρους εκπαιδευτικής μονάδας.

Επίσης, τεράστιο ζήτημα είναι η έλλειψη στεγασμένου χώρου στο εξωτερικό της αυλής, ώστε να μπορούν τα παιδιά να κάνουν το διάλειμμά τους και να παίζουν όταν βρέχει. Πρακτικά, δεν βγαίνουν στην αυλή όταν βρέχει.

Για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την επιτέλεση του εκπαιδευτικού έργου έχουν ζητηθεί δύο κοντέινερ, αίτημα το οποίο επίσης δεν έχει ικανοποιηθεί.

Ερωτάται η δημοτική αρχή:

  1. Ποιεςενέργειες έχει κάνει ο Δήμος για την ανέγερση νέου σχολικού κτιρίου για το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο για παιδιά με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές (ΔΑΔ)της Λάρισας;
  1. Πότε θα ικανοποιηθεί το αίτημα για την εγκατάσταση των δύο επιπλέον κοντέινερ που έχουν ζητηθεί;
  1. Ποιες ενέργειες έχει κάνει ο Δήμος ώστε να ξεπεραστούν τυχόν γραφειοκρατικά και πολεοδομικά εμπόδια και να στεγαστεί μέρος της αυλής για να μπορούν άνετα τα παιδιά να κάνουν το διάλειμμά τους;»
Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω