Τον Απρίλιο του 2017 εγκαινιάστηκε στον Βόλο το skatepark στο παραλιακό πάρκο του Αναύρου, ένας χώρος όπου οι νέοι της περιοχής μπορούν να κάνουν ανενόχλητοι skate και BMX. Στόχος της Δημοτικής Αρχής ήταν η ύπαρξη ενός πάρκου προκειμένου οι νεαροί skaters να μη δημιουργούν αυτοσχέδιες πίστες με αποτέλεσμα να διακυβεύεται η σωματική τους ακεραιότητα.

Από την ημέρα των εγκαινίων πέρασαν τέσσερα χρόνια και ο χώρος έχει γίνει σημείο συνάντησης πολλών νέων που θέλουν να εξασκήσουν το χόμπι τους, αλλά και πολλών παιδιών που τώρα μαθαίνουν. Στο πάρκο εξασκούνται όσοι ασχολούνται με το skate, bmx, αλλά και roller skate.

Το skate park βρίσκεται στο παραλιακό πάρκο του Αναύρου σε έκταση 700 τ.μ. Εκεί έχουν τοποθετηθεί ένα quarterpipe, streetspine (διπλές καμπύλες), διπλό quarterpipe, funbox, piano, ledge, rail (μεταλλική ράγα) και ράμπες με καλυπτόμενες πλευρές και πλάτες ελεύθερα προσβάσιμες. Τις εν λόγω μπάρες μπορούν να χρησιμοποιούν όσοι κάνουν skateboarding, inline skating και ΒΜΧ. Η προμήθεια του εξοπλισμού και το ειδικό δάπεδο που κατασκευάστηκε είναι πιστοποιημένα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας (ΕΝ 14974:2006 + Α1:2010 ).

O Γιάννης, που είναι 22 ετών, ασχολείται με το skateboard ως χόμπι. Ξεκίνησε πριν από περίπου πέντε μήνες και αποτέλεσε τη «διέξοδό» του τις ημέρες της καραντίνας. Η επαφή με τη σανίδα, όπως είπε, υπήρχε από το σχολείο. Κατάγεται από τη Λαμία και σπουδάζει στον Βόλο. Ανακάλυψε το skatepark τυχαία καθώς περπατούσε. Σήμερα προπονείται, συνήθως τα βράδια.
Η 20χρονη Κατερίνα, από την Αθήνα, που είναι φοιτήτρια στον Βόλο και έχει καταγωγή από τις Οινούσσες, μαθαίνει τώρα skateboard και έρχεται στο πάρκο για εξάσκηση. Τη σανίδα την αγόρασε μόλις πέρυσι.
Μαζί με τη φίλη της Δήμητρα, επίσης φοιτήτρια από τα Τρίκαλα, προπονούνται όποτε βρουν χρόνο από τις υποχρεώσεις των σπουδών τους. Η Δήμητρα κάνει rollers, κάτι που ξεκίνησε από τα μαθητικά της χρόνια στα Τρίκαλα, όπου το σπίτι της ήταν δίπλα στο skatepark. «Υπάρχουν οι εγκαταστάσεις εδώ, αλλά είναι λίγο περιορισμένος ο χώρος» δήλωσε. Τα δύο κορίτσια ανακάλυψαν το skatepark του Αναύρου κάνοντας μία εργασία για τη σχολή τους, για την ανάπλαση στην περιοχή. Η εργασία ενσωμάτωσε διαφορετικά υψόμετρα στο έδαφος και αντικατάσταση των ραμπών με τις καμπύλες που εδάφους.

Και ο Παύλος, φοιτητής στον Βόλο, ασχολείται με skate πάνω από τέσσερα χρόνια. Ανακάλυψε το skatepark από ντόπιους φίλους του. Πριν από αυτό, εξασκούνταν σχεδόν καθημερινά στον προαύλειο χώρο τoυ ναού Αγίου Νικολάου. Όπως ανέφερε, του άρεσε περισσότερο η εξάσκηση εκεί. «Ακόμα μου αρέσει» δήλωσε, αλλά πρόσθεσε ότι η ύπαρξη ραμπών-πίστας στο διαμορφωμένο πάρκο βοηθάει για την προπόνησή του. Ο ίδιος, που ασχολείται πιο συστηματικά, σημείωσε ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης του skatepark για να γίνει ακόμη πιο λειτουργικό. Όπως είπε, στον χώρο μέσα στο πάρκο υπάρχουν παρτέρια με δέντρα, τα οποία είναι επικίνδυνα και βοηθούν μόνο όσους έρχονται συνοδεύοντας κάποιον. «Είναι χρήσιμο για τους γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους, γιατί έχουν ένα μέρος να κάτσουν» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ο χώρος που καταλαμβάνεται από παρτέρια, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για όσους προπονούνται όπως π.χ. για την κατασκευή σκαλοπατιών, που θα βοηθούσε στην τελειοποίηση των φιγούρων.

«Στο πάρκο δεν υπάρχει τόσο πολύ η κυκλική ροή για να εξασκούμαστε συνεχόμενα. Θέλουμε να επιλέγουμε τις διαδρομές που θα κάνουμε και να μην υπάρχουν περιορισμένες επιλογές». Παράλληλα, ανέφερε ότι θα μπορούσε να γίνει και αντικατάσταση του δαπέδου.

Περισσότερα Εδω