Ολομέτωπη επίθεση στη Δημοτική Αρχή της Λάρισας εξαπέλυσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεσσαλικού Θεάτρου Κυριακή Σπανού, προκαλώντας έναν  απρόσμενο «πόλεμο» με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμό Πάνο Σάπκα, με αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συγκεκριμένα το πρωί της Πέμπτης, η κ. Σπανού πραγματοποίησε μία ανάρτηση σχεδόν μηδενιστικού χαρακτήρα για τα όσα συμβαίνουν στον Πολιτισμό της Λάρισας, ευχόμενη μάλιστα στο τέλος στον επόμενο αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμά Ρετσιάνη «κάθε επιτυχία που αξίζει στους πολίτες της Λάρισας.

Έντονη και σε ασυνήθιστους τόνους ήταν η αντίδραση του κ. Σάπκα που αποδίδει την επίθεση της κ. Σπανού στην άρνηση να πάει άλλη μια παράσταση που σκηνοθετήσε η ίδια στο Ηρώδειο, ενώ συμπλήρωσε με νόημα πως της αξίζουν τα βραβεία της αχαριστίας και της αμετροέπειας! Το κλείσιμο της ανάρτησής του ήταν και πάλι με αναφορά στον κ. Ρετσιάνη, λέγοντας σκωπτικά πως «το πλεονέκτημα που έχει ο επόμενος από τον προηγούμενο, είναι πως γνωρίζει ποιους να ΜΗΝ εμπιστευτεί».

Διαβάστε την ανάρτηση της κ. Σπανού:

«Για το εξαιρετικό παραγωγικό δυναμικό αυτής της πόλης δεν μπορείς να κάνεις τόσα λίγα. Πολιτισμός δεν είναι εκδηλώσεις ατάκτως εριμμενες για τα ίδια 100 άτομα, χωρίς καμία διάχυση στην πόλη. Πολιτισμός δεν είναι να αγνοεί όλη η υπόλοιπη Ελλάδα ότι υπάρχουν δύο αρχαία θέατρα στη Λάρισα. Πολιτισμός δεν είναι να στέκεται το θέατρο του ΟΥΗΛ τόσα χρόνια ατελείωτο. Πολιτισμός δεν είναι να εμποδίζεις το Θεσσαλικό Θέατρο να πάει στο Ηρώδειο, όταν φέρνει βραβεία από την Ασία και την Αμερική και να το θέτεις  απέναντι στο Υπουργείο Πολιτισμού που το επέλεξε. Πολιτισμός σημαίνει ευθύνη, πνευματικότητα, γενναιοδωρία και ακεραιότητα. Εύχομαι ειλικρινά στο νέο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Thomas Retsianis κάθε επιτυχία που αξίζει στους πολίτες της Λάρισας».

Διαβάστε την ανάρτηση του κ. Σάπκα που ακολούθησε: «Αιδώς κυρία Σπανού!

Αιδώς κ. Σπανού, που πριν από 6 χρόνια σάς εμπιστευτήκαμε το ιστορικό μας θέατρο, σας αγκαλιάσαμε, σας στηρίξαμε και εμφανίζεστε σήμερα, λίγες μέρες πριν τελειώσει η θητεία σας κι έχοντας κάνει ήδη γνωστό ότι θα είστε ξανά υποψήφια για τη θέση, και λίγο πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή, ως τιμητής όσων έχουν γίνει ή δεν έχουν γίνει στην πόλη, στον τομέα του πολιτισμού.

Και μας εγκαλείτε για αδιαφορία προς το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό (ας μιλήσει το ντόπιο καλλιτεχνικό δυναμικό, είχε ποτέ περισσότερες ευκαιρίες για δημιουργία από άλλη δημοτική αρχή;).

Ακόμη, μας κουνάτε το δάχτυλο ότι δεν είναι πολιτισμός, οι εκδηλώσεις ατάκτως εριμμένες για τα ίδια 100 άτομα! Εννοείτε, σαν αυτή της παρουσίασης της νέας ποιητικής συλλογής του Κώστα Λάνταβου στην Λογοτεχνική Γωνία στην οποία παραβρεθήκατε;

Καθόλου ατάκτως εριμμένες. Αντιθέτως, γίνονται με πρόγραμμα, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, στη Λογοτεχνική Γωνία που ιδρύσαμε για να έχουν ένα σπίτι οι λογοτέχνες, νέοι και παλιοί, και όσοι αγαπούν τη λογοτεχνία.

Είναι το Φεστιβάλ Πηνειού-Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής, ο Ιπποκράτης – Η Αέναη Επιστροφή με ανάθεση σε Λαρισαίο καλλιτέχνη παραγωγής πρωτότυπου έργου για τον Ιπποκράτη, το Διεθνές Φεστιβάλ σαξοφώνου, το Μουσικότροπο, το Πανθεσσαλικό φεστιβάλ Ποίησης και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα διαμονής λογοτεχνών “Το καταφύγιο του Οδυσσέα”, το Πανόραμα Ελληνικού Κινηματογράφου, το φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου, ο Μύλος του Παππά, ο Μύλος Παραστατικών Τεχνών, το διακαλλιτεχνικό-διεπιστημονικό φεστιβάλ open nights, η δημιουργία του Μουσείου Σιτηρών, το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, οι εκθεσεις της Πινακοθήκης ,οι συναυλίες και οι όπερες από τη Συμφωνική Ορχήστρα, οι συναυλίες και τα βραβεία της Indonnation, της δημοτικής σχολής μπαλέτου, οι δημόσιες τοιχογραφίες, και τόσα άλλα, εκδηλώσεις ατάκτως εριμμένες για τα ίδια 100 άτομα;

Δεν θα σας ακολουθήσω στον κατήφορο που επιλέξατε. Για εμάς, μιλάει το έργο μας. Αυτό που προσπαθήσαμε, δεν ήταν ούτε οι μεγάλες εκδηλώσεις, ούτε τα βραβεία, αν κι είμαστε πλήρεις και περήφανοι και για τα δύο. Αυτό που προσπαθήσαμε, ήταν να κάνουμε τον πολιτισμό, την έκφραση, τη δημιουργία, δικαίωμα και καθήκον κάθε πολίτη. Από θεατή να τον μετατρέψουμε σε συμμέτοχο και συνεργάτη.

Τα βραβεία που κερδίσατε κι ό,τι καταφέρατε το διάστημα που ήσαστε διευθύντρια του θεσσαλικού θεάτρου, το κάνατε με την αμέριστη υποστήριξη και συμπαράσταση της διοίκησης και της δημοτικής αρχής.

Τα βραβεία που σας αξίζουν είναι αυτά της αχαριστίας και της αμετροέπειας.

Λυπάμαι πολύ που θυμώσατε τόσο, που δεν εγκρίθηκε η πρότασή σας να πάει άλλη μια παράσταση που σκηνοθετήσατε στο Ηρώδειο, ώστε να αποδομείτε ό,τι έχει γίνει στην πόλη και να νομίζετε πως μόνο εσείς έχετε προσφέρει.

Εύχομαι, στη νέα σας συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δημήτρη Κουρέτα. να μη του συμβεί να απορρίψει κάποια πρόταση ή ιδέα σας. Επίσης, εύχομαι από τη νέα σας θέση, να καταφέρετε να κάνετε γνωστά τα δύο… άγνωστα αρχαία θέατρα που έχει η Λάρισα και να ολοκληρώσετε το ΟΥΗΛ.

Επίσης, ίσως να βρείτε χρόνο, να πείτε μια κουβέντα για το ΔΩΛ, που μετατρέπεται από ΝΠΔΔ σε διεύθυνση του Δήμου, κάτι που θα σημάνει τη συρρίκνωση τόσο της εκπαιδευτικής όσο και της καλλιτεχνικής του λειτουργίας.

Και τέλος, καλή επιτυχία στον νέο αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμά Ρετσιάνη. Το πλεονέκτημα που έχει ο επόμενος από τον προηγούμενο, είναι πως γνωρίζει ποιους να ΜΗΝ εμπιστευτεί.»

newsroom onlarissa.gr

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω