Η γεροντολόγος, Στέλλα Τσαρτσαρά και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, Πέτρος Λυμπερίδης, μίλησαν στην εκπομπή “ΕΡΤ Σαββατοκύριακο” για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της υγείας μας, μετά τη νόσηση με Covid-19, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε επιπτώσεις long covid. Σημείωσαν πως η αντιμετώπιση στην Ελλάδα είναι πρωτοπόρος και ακολουθείται εξατομικευμένη προσέγγιση του κάθε ασθενούς. “Πιο ευάλωτες στο Long Covid, είναι οι γυναίκες και μάλιστα κάτω των πενήντα ετών” ανέφεραν και επεσήμαναν την σημαντική συμβολή της φυσικοθεραπείας στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, τόσο στη διάρκεια της νοσηλείας όσο και μετά την έξοδο από το νοσοκομείο, με προσαρμοσμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης.

Όταν κάνουμε λόγο για ασθενείς με Long Covid, αναφερόμαστε σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει με Covid, έχουν γίνει καλά και μετά από διάστημα κάποιων εβδομάδων ή και μηνών εξακολουθούν να έχουν κάποια συμπτώματα και νιώθουν παρατεταμένη ατονία.

“Τα συμπτώματα είναι πνευμονολογικά, καρδιαγγειακά, νευρολογικά. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αντιμετώπισή τους, που είναι πρωτοπόρος στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούνται εργαλεία γηριατρικής αξιολόγησης και ακολουθείται εξατομικευμένη προσέγγιση του προβλήματος” σημείωσε η κα Τσαρτσαρά. “Δεν παίρνουμε τα συμπτώματα και δίνουμε φάρμακα. Αξιολογούμε τον ασθενή σε ολοκληρωμένο πλαίσιο” διευκρίνισε.

“Ενώ η νόσος Covid φαίνεται πως προσβάλει περισσότερο τους άνδρες, πιο ευάλωτες στο Long Covid, είναι οι γυναίκες και μάλιστα κάτω των πενήντα ετών” επεσήμανε και διευκρίνισε πως “αυτό έχει συνδεθεί με το αυξημένο επίπεδο στρες που φέρουν οι γυναίκες”.

H δισκαμψία στις αρθρώσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και στη διάρκεια της νοσηλείας ενός ασθενούς με Covid, με την κατάλληλες ασκήσεις σημείωσε ο Πέτρος Λυμπερίδης και διευκρίνισε πως όταν λέμε Long Covid, εννοούμε και αυτό το κομμάτι. “Κόπωση, δύσπνοια, πόνος στο στήθος, γνωστική δυσλειτουργία” είναι κάποια από τα συμπτώματα του Long Covid, ανέφερε και στάθηκε στο γνωστικό και το κινητικό κομμάτι, που μπορεί να βοηθήσει ο φυσικοθεραπευτής, με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης, των ασθενών με μέτρια ή βαριά συμπτώματα Covid τόσο στη διάρκεια της νοσηλείας τους, όσο και μετά την θεραπεία και την έξοδό τους από το νοσοκομείο.

“Η βελτίωση της φυσικής κατάστασης, επιτυγχάνεται με προσαρμοσμένα προγράμματα θεραπευτικής άσκησης, μικρής διάρκειας, που στοχεύουν στην αύξηση της μυϊκής δύναμης, στη βελτίωση της ισορροπίας, του συντονισμού και στη βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας” ανέφερε.

Πηγή: ΕΡΤ

Περισσότερα Εδω