Από την περασμένη Δευτέρα, 12 Απριλίου, έχει ενεργοποιηθεί η ψηφιακή πλατφόρμα του Α’ Κύκλου του προγράμματος «Ψηφιακή Μέριμνα» για των δικαιούχους του voucher των 200 ευρώ (οι ωφελούμενοι υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε περίπου 325.000 οικογένειες με 560.000 νέους) που αφορά σε τεχνολογικό εξοπλισμό μαθητών και φοιτητών (tablet, laptop, desktop κλπ) και η κίνηση στα καταστήματα προϊόντων τεχνολογίας στη Λάρισα είναι ήδη αρκετά αυξημένη.

Υπενθυμίζουμε ότι δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι οικογένειες με ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα έως 6.000 ευρώ, οι οποίες δικαιούνται να λάβουν επιταγή 200 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο ηλικίας από 4 έως 24 ετών, το οποίο φοιτά σε δημόσια εκπαιδευτική δομή στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι τα κουπόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και τις 30 Ιουλίου 2021 για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων, από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.

Το onlarissa.gr επισκέφτηκε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών στο κέντρο της πόλης, τα οποία έχουν συμβληθεί με το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα» και συνομίλησε με τους υπευθύνους για μας μεταφέρουν το κλίμα της πρώτης εβδομάδας.

Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον των Λαρισαίων να αξιοποιήσουν το voucher των 200 ευρώ ήδη από τις πρώτες μέρες, αν και αναμένεται η κίνηση να αυξηθεί ιδιαιτέρως την επόμενη εβδομάδα. Οι περισσότεροι μέχρι σήμερα, επισκέπτονται τα καταστήματα για να ενημερωθούν, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν οι πρώτες πωλήσεις. Η μεγαλύτερη κινητικότητα δε, αφορά σε γονείς και όχι τόσο σε φοιτητές.

Μεγαλύτερη ζήτηση έχουν τα laptops έναντι των σταθερών υπολογιστών και μετά ακολουθούν τα tablets. Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων διευκρινίζουν ότι υπάρχει η δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν μέχρι 3 voucher που ανήκουν στο ίδιο ΑΦΜ σε ένα και μόνο προϊόν. Μπορεί δηλαδή, ένας γονιός με τρία παιδιά να διαθέσει τα κουπόνια συνολικής αξίας 600 ευρώ σε μία και μόνο αγορά αν το επιθυμεί. Ο περισσότερος άλλωστε κόσμος, φαίνεται να ενδιαφέρεται να επενδύσει σε ένα καλό και πιο ακριβό προϊόν, πληρώνοντας τη διαφορά, παρά να περιοριστεί σε προϊόντα αξίας περί των 200 ευρώ.

Τα καταστήματα της πόλης είναι πλήρως έτοιμα να διαχειριστούν το πρόγραμμα τόσο όσον αφορά σε αποθέματα, όσο και σε ενημέρωση του κοινού με το κατάλληλο προωθητικό υλικό στους φυσικούς χώρους και στις ιστοσελίδες τους.

Διευκρινίζεται, ότι το μόνο που χρειάζεται να έχει κανείς είναι το συγκεκριμένο κουπόνι και ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν συγκεκριμένοι κωδικοί, όπως αυτοί προσδιορίστηκαν από τις κατασκευαστικές εταιρίες σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έθεσε το πρόγραμμα.

Πώς υποβάλλονται οι αιτήσεις

Οι αιτούντες εισέρχονται στην πλατφόρμα του προγράμματος χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς του TAXISnet και συμπληρώνουν τα στοιχεία που τους ζητούνται. Για τον Α’ Κύκλο ζητούνται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του αιτούντος, η δήλωση της βαθμίδας φοίτησης των τέκνων προς όφελος των οποίων γίνεται η αίτηση, κάποια στοιχεία σχετικά με τη φοίτηση των ωφελούμενων τέκνων (όπως ο αριθμός σχολικού μητρώου για τους μαθητές), και η επαλήθευση του προσωπικού κινητού τηλεφώνου στο οποίο θα σταλούν οι κωδικοί των επιταγών με την επιτυχή ολοκλήρωση της αίτησης.

Όπως έχει ενημερώσει σχετικά το υπουργείο Παιδείας, οι έλεγχοι επιλεξιμότητας γίνονται κυρίως με αυτοματοποιημένο τρόπο, μέσω διασταύρωσης πληροφοριών από μητρώα και από όλα τα απαραίτητα πληροφοριακά συστήματα φορέων του Δημοσίου, αποφεύγοντας έτσι μία χρονοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία ελέγχου δικαιολογητικών για εκατοντάδες χιλιάδες αιτήσεις. Σε περίπτωση που δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν κάποια από τα στοιχεία ηλεκτρονικά, απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών.

Μετά την έγκριση της αίτησης

Μόλις η αίτησή τους εγκριθεί, οι δικαιούχοι λαμβάνουν την επιταγή ή τις επιταγές τους μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος, καθώς και με SMS στο κινητό τηλέφωνο, το οποίο δήλωσαν στην αίτησή τους. Οι επιταγές θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις 12 Απριλίου έως και τις 30 Ιουλίου για την αγορά εγκεκριμένου τεχνολογικού εξοπλισμού της επιλογής των δικαιούχων από εγκεκριμένο προμηθευτή της επιλογής τους.

Επιπλέον, όπως ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας, τα Μητρώα Εγκεκριμένων Προμηθευτών και Εγκεκριμένου Εξοπλισμού θα είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.digital-access.gov.gr) τις προσεχείς ημέρες και θα ενημερώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Μέριμνα»

Η «Ψηφιακή Μέριμνα» είναι ένα πρόγραμμα των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο υλοποιείται από την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.» και εντάσσεται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, αποτελώντας ένα από τα πρώτα έργα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο που στοχεύουν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέσω αυτού του προγράμματος επενδύονται 112 εκατ. ευρώ για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού (tablet, laptop, desktop) για μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές μέσω συστήματος επιταγών (voucher).

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα www.digital-access.gov.gr ή απευθείας στην ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων δικαιούχων στη διεύθυνση https://beneficiary.digital-access.gov.gr.

Ε.Μ.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω