Ο Χαβιέρ Σολάνα, πρώην γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, επιστρέφοντας από το Μόναχο και την Διάσκεψη για την Ασφάλεια μίλησε το πρωί της Τρίτης, στην RTVE, όπου χαρακτήρισε την Διάσκεψη ως μια «εξαιρετική συνάντηση», εν μέρει λόγω και της παρουσίας της Κίνας, η οποία έστειλε το μήνυμα «ότι δεν είναι 100% με τη Ρωσία», σύμφωνα με την ερμηνεία του Σολάνα. «Η Κίνα θέλει να τελειώσει η κατάσταση το συντομότερο δυνατό και στέλνει μήνυμα στη Ρωσία κατά καιρούς για να της πει ότι δεν είναι 100% μαζί της», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την παρουσία του Μπάιντεν στο Κίεβο την χαρακτήρισε ως «μία θεμελιώδη επίσκεψη που αποδεικνύει το θάρρος του προέδρου των ΗΠΑ, με εξαιρετικό επικοινωνιακό αντίκτυπο».

Ερωτηθείς για τις προοπτικές για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Χαβιέρ Σολάνα διαβεβαίωσε ότι «όλοι θέλουν να πιστεύουν ότι υπάρχει ένα στοιχείο ύφεσης, αλλά αυτό πρέπει να ξεκινήσει γιατί το κάνει ο ίδιος ο Πούτιν». Ο ίδιος πιστεύει ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα πρέπει να «μπει σε διαφορετικό δρόμο», λαμβάνοντας υπόψη ότι «η κατάσταση της Ρωσίας είναι τόσο κακή, είναι ταπεινωμένη και έχει χάσει τόσο μεγάλο κύρος, ώστε σήμερα ο Πούτιν δεν μπορεί να πηγαίνει στη διεθνή κοινότητα για να δίνει συμβουλές».

 Όσον αφορά τις προοπτικές για το τέλος της σύγκρουσης, ο Σολάνα βλέπει ξεκάθαρα ότι «η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο», αν και όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι η ηττημένη χώρα, επειδή «οι πόλεμοι μπορούν να τελειώσουν χωρίς να χρειαστεί να υπάρχουν νικητές και ηττημένοι». Κοιτάζοντας προς το μέλλον, ο Σολάνα δήλωσε ότι είναι απαραίτητο να είναι δημιουργικοί στην αναζήτηση λύσεων και κυρίως να συμπεριληφθεί η Ρωσία στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Υπήρχε πάντα η επιθυμία ενσωμάτωσης της Ρωσίας και επί θητείας μου επίσης έγιναν βήματα. Η Ιδρυτική Πράξη (του ΝΑΤΟ) έθεσε τη Ρωσία σε μια αρκετά άνετη κατάσταση στο διεθνές και ευρωπαϊκό σύστημα. Στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης (2022), το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε σε τρεις χώρες, αλλά εγκρίθηκαν επίσης και δύο ακόμα ιδρυτικές πράξεις: Ρωσίας – ΝΑΤΟ και Ουκρανίας-ΝΑΤΟ. Αναγνωρίστηκε ότι η Ουκρανία είχε μια διαφορετική κατάσταση, αλλά ότι η Ρωσία είχε μια ανοιχτή σχέση με την ΕΕ και βασικά με το ΝΑΤΟ. Αυτή ήταν μια μεγάλη καινοτομία», κατέληξε ο πρώην Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Μαδρίτη – Ανταπόκριση: Δώρα Μάκρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω