Πέρασαν τέσσερις μήνες από την έναρξη της διαδικασίας διενέργειας αυτοδιαγνωστικών τεστ (self test) στον ιδιωτικό τομέα. Ομως, φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν ακόμη και σήμερα να μην τα κάνουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόστιμα των 300 και των 500 ευρώ βεβαίωσε η Επιθεώρηση Εργασίας σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις αντίστοιχα για τη μη διενέργεια των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Η νομοθεσία προβλέπει ότι οι ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές την εβδομάδα στον έλεγχο έναντι μίας που είναι για τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Παρ’ όλα αυτά, σε ελέγχους διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω σοβαρό μέτρο αποτροπής μετάδοσης της πανδημίας δεν τηρείται, παρά το γεγονός ότι τα self tests χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία.

Αντίθετα ορισμένοι εργαζόμενοι δεν πηγαίνουν καν στα φαρμακεία για να τα προμηθευτούν και αδιαφορούν παντελώς για την υποχρέωσή τους να ελέγχονται ανά τακτά διαστήματα, προκειμένου να μην αποτελούν φορείς του ιού και βέβαια να προστατεύονται και οι ίδιοι και να μη νοσήσουν από τον κορωνοϊό.

Η Επιθεώρηση Εργασίας διενεργεί συνεχώς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων προστασίας στους χώρους εργασίας. Ελέγχει την τήρηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού των εργαζομένων και αντίστοιχα της νόσησης, ελέγχει και την υποβολή δηλώσεων των αυτοδιαγνωστικών τεστ.

Επισημαίνεται ότι οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δεν έχουν υποχρέωση διενέργειας selftest, ενώ το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης έχει διάρκεια έξι μηνών.

Για τους εργαζόμενους που επιμένουν να αρνούνται να κάνουν αυτοδιαγνωστικά τεστ επιβάλλεται διπλή ποινή. Εκτός από το διοικητικό πρόστιμο των 300 ευρώ και βέβαια το πρόστιμο που επιβάλλεται στους εργοδότες τους, προβλέπεται και στέρηση μισθού για όσο χρονικό διάστημα δεν κάνουν το τεστ και δεν δηλώνουν το αποτέλεσμα.

Οι εν λόγω ποινές προβλέπονται από την τροποποίηση της Κοινής Υπουργικής απόφασης «Εφαρμογή του υποχρεωτικού μέτρου του διαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό Covid-19 σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που παρέχουν την εργασία τους με φυσική παρουσία», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 31 Ιουλίου.

Περισσότερα Εδω