Το 3ο Γυμνάσιο Λάρισας φιλοξένησε εκπαιδευτικούς και μαθητές από την Τουρκία και την Πορτογαλία στα πλαίσια προγράμματος Erasmus+ με τίτλο “We eat healthily we live happily” στο χρονικό διάστημα 28/03-01/04/22. Εταίρος του προγράμματος είναι και η Ιταλία η οποία λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας δεν παρευρέθηκε στην συνάντηση.

Στη διάρκεια της συνάντησης με θέμα “You are what you eat-How to have a balanced diet” πραγματοποιήθηκαν δραστηριότητες με κύριο υλικό το αλεύρι, οι μαθητές δημιούργησαν κατασκευές από ζυμάρι και μέσα από το παιχνίδι διδάχτηκαν την υψηλή διατροφική αξία του αλευριού ολικής άλεσης. Οι συμμετέχοντες της κινητικότητας επισκέφτηκαν το τμήμα Γεωπονίας και Αγροτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο καθηγητής κ. Θεόδωρος Παπαθανασίου τους ξενάγησε σε θερμοκήπια όπου καλλιεργούνται κηπευτικά με υδροπονική μέθοδο και σε φυτώρια εσπεριδοειδών  που δεν χρησιμοποιούνται  χημικά και λιπάσματα τονίζοντας τη χρήση της γεωθερμικής ενέργειας για τις ανάγκες τους. Επίσης επισκέφτηκαν σημεία πολιτισμικού ενδιαφέροντος όπως τα Μετέωρα (τη μονή Αγίου Στεφάνου), τα Αμπελάκια και το Διαχρονικό Μουσείο. Περιηγήθηκαν στο Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής της οικογένειας  Συρμακέζη στην Ελάτεια που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να ζήσει την εμπειρία του παρελθόντος σε παραδοσιακά διαμορφωμένους χώρους που χρονολογούνται από το 1870. Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη φύτευση ενός δέντρου στο Πάρκο των Χρωμάτων στο Χατζηχαλάρ, δίνοντας έμφαση στις φιλίες που αναπτύσσονται μεταξύ των σχολείων σε προγράμματα Erasmus. Το δέντρο Λικιδάμβαρη η ανατολική ήταν προσφορά του τμήματος Πρασίνου του δήμου Λαρισαίων. Θερμές ευχαριστίες στον προϊστάμενο  κ. Μανούσο Χρήστο και στη διευθύντρια Πρασίνου Αγγελικής Παπαδοπούλου για την παρουσία τουςστη φύτευση .

Η 4η και τελευταία κινητικότητα του προγράμματος με θέμα “Hiking and outdoor activities” πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα 9-13/05/22 όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Ελλάδα, Ιταλία και Τουρκία επισκέφτηκαν το Πορτογαλικό σχολείο, που είναι και το συντονιστικό σχολείο, στην πόλη Braga. Είναι η 3η σημαντικότερη πόλη γνωστή και ως ‘’Πορτογαλική Ρώμη’’ και βρίσκεται στα βορειοδυτικά της Πορτογαλίας.  Οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα αθλητικών δραστηριοτήτων που περιελάμβανε canoeing στον τοπικό ποταμό, zipline, αναρρίχηση σε τεχνητό βράχο, παραδοσιακούς χορούς, αγώνες καλαθοσφαίρισης και περπάτημα στο δάσος. Επισκέφτηκαν το τμήμα Βιολογίας στο τοπικό Πανεπιστήμιο Minho και ξεναγήθηκαν σε εργαστήρια που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διατροφής, του περιβάλλοντος και της κοσμετολογίας από μεταπτυχιακούς φοιτητές. Πραγματοποιήθηκαν 2 εκδρομές, στην γειτονική πόλη Guimaraes μια από τις πιο ιστορικές πόλεις της Πορτογαλίας γνωστή και ως “Cradle of Portugal” και στην πόλη Πόρτο  και συγκεκριμένα στη Γέφυρα DonLuis, στην περιοχή Cais Da Ribeira που έχει ανακηρυχτεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO και τέλος ξενάγηση στο οινοποιείο BURMESTER.Το ελληνικό σχολείο εκπροσωπήθηκε από 8 μαθητές και 2 εκπαιδευτικούς τον κ. Κων/νο Οικονόμου και την κα Φωτεινή Κόνιαρη.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία παρά τις αντιξοότητες της πανδημίας και αναντίρρητα οι συμμετέχοντες έζησαν μοναδικές και αξέχαστες εμπειρίες. Η ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την άσκηση είναι βασικοί παράγοντες υγείας με πολλαπλά οφέλη στην ψυχοσωματική ανάπτυξη των εφήβων και την πρόληψη νοσημάτων όπως η παχυσαρκία.

 

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Περισσότερα Εδω