Να εγκρίνει την αίτηση ένταξης της χώρας του στην ΕΕ κάλεσε σήμερα κατά την διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Πρόεδρος της Ουκρανικής Βερχόβνα Ράντα Ρουσλάν Στεφαντσούκ.

Καλωσορίζοντας τον Ρούσλαν Στεφαντσουκ, η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα υπογράμμισε ότι «ο αγώνας της Ουκρανίας για ελευθερία, για δημοκρατία, για τις αξίες που μας δένουν ως Ευρωπαίους, είναι ο αγώνας μας. Αυτό που έπρεπε να αντέξει η Ουκρανία ήταν αδιανόητο πριν από μερικούς μήνες, αλλά ο λαός σας έχει εμπνεύσει τον κόσμο».

Η Πρόεδρος Μέτσολα πρόσθεσε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίσει να υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να λάβει το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ. «Γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η θέση της Ουκρανίας βρίσκεται στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Να πω σε όλους ότι η Ουκρανία είναι Ευρώπη», είπε.

Από την πλευρά του ο Ρούσλαν Στεφαντσούκ περιέγραψε πώς η αρχική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είχε συγκλονίσει τη χώρα του και ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ότι οι Ουκρανοί είχαν γρήγορα συνειδητοποιήσει τι έπρεπε να κάνουν: να ενωθούν ενάντια στον επιτιθέμενο. Επαινώντας την Πρόεδρο Μέτσολα που ήταν ένας από τους πρώτους Ευρωπαίους ηγέτες που επισκέφτηκε την Ουκρανία μετά το ξέσπασμα του πολέμου, ευχαρίστησε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες για την ανταπόκρισή τους στη ρωσική επιθετικότητα, για την υποδοχή των Ουκρανών προσφύγων και για το ότι στέκονται δίπλα στον λαό της Ουκρανίας σε αυτές τις σκοτεινές στιγμές. Ταυτόχρονα, έθεσε την προοπτική περισσότερων ενεργειών σε περίπτωση που ο πόλεμος συνεχιστεί, συμπεριλαμβανομένων περαιτέρω κυρώσεων της ΕΕ, ακόμη και όταν αρχίζουν να επηρεάζουν αρνητικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες. «Επειδή το τίμημα για την ήττα θα είναι πολύ μεγαλύτερο», είπε.

Εξέφρασε επίσης τη βαθιά του επιθυμία η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποστηρίξει σθεναρά την επιθυμία της χώρας του να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Η Ουκρανία και ο λαός της χρειάζονται αυτό το ισχυρό μήνυμα από την Ευρώπη, υπογράμμισε, ενώ επεσήμανε ότι οποιοδήποτε άλλο πολιτικό μήνυμα θα ωφελούσε μόνο τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και το καθεστώς του. Ευχαρίστησε επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ισχυρή υποστήριξή του στη χώρα του.

Ανταπόκριση: Κωνσταντίνος Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω