Σε ανακοίνωση της Προοδευτικής Ενότητας Καθηγητών για τις σχολικές εκδρομές επισημαίνονται τα εξής:

«Η εκπαιδευτική κοινότητα βλέπει για μια ακόμη φορά –με αφορμή την πραγματοποίηση μιας σχολικής εκδρομής- τους ανθρώπους της εκπαίδευσης να αντιμετωπίζονται ως ένοχοι, ως οι μοναδικοί και αποκλειστικά υπεύθυνοι απέναντι στο νόμο.

Μαθητής που συμμετείχε σε σχολική εκδρομή μετά από έλεγχο της αστυνομίας συνελήφθη για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και όπλων.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη της Διευθύντριας του σχολείου που συνόδευε την εκδρομή για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου. Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες στο ξενοδοχείο που κατέλυσε το σχολείο εισέβαλαν για τη σύλληψη της Διευθύντριας ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (ΟΠΚΕ).

Το παράλογο είναι ότι η συνάδελφος συνελήφθη ενώ δεν είχε το δικαίωμα από τη νομοθεσία να κάνει έλεγχο στα προσωπικά αντικείμενα των μαθητών, ενώ και το σχολείο δεν είχε το δικαίωμα να προχωρήσει σε αποκλεισμό μαθητριών ή μαθητών από εκδρομές.

Η καθηγήτρια κρατήθηκε μέχρι τις πρωινές ώρες στην αστυνομική διεύθυνση όπου και της πήραν δακτυλικά αποτυπώματα!

Πρέπει εδώ και τώρα να μπει ένα τέλος σε αυτή τη βαθιά άδικη, άνιση και υποτιμητική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών!

Οι άνθρωποι της εκπαίδευσης στηρίζουν για πολλά χρόνια τώρα την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών επισκέψεων και εκδρομών ώστε οι μαθήτριες και οι μαθητές τους να απολαμβάνουν τα οφέλη αυτής της δράσης, κυρίαρχα σε επίπεδο κοινωνικοποίησης, γνώσης αλλά και συλλογικών παραστάσεων.

Όμως η προσφορά αυτή δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια της λογικής. Δεν είναι δυνατόν να συλλαμβάνονται εκπαιδευτικοί για περιστατικά και καταστάσεις τα οποία δεν μπορούν να ελέγξουν καθώς η ίδια η νομοθεσία δεν το προβλέπει και δεν τους δίνει αντίστοιχα εργαλεία.

Οι εκπαιδευτικοί οφείλουν να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν τα αυτονόητα!

Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζει πραγματικά τους συνοδούς εκπαιδευτικούς προτείνει :

· Την πραγματοποίηση και σε επίπεδο ΕΛΜΕ και σε επίπεδο ΟΛΜΕ στάσης διαμαρτυρίας ώστε να αναδειχθεί η σοβαρότητα του προβλήματος

· Να αποσύρουν οι εκπαιδευτικοί από το νέο διδακτικό έτος τη συμμετοχή τους από τις σχολικές εκδρομές και ειδικά από αυτές που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση μέχρι να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να διασφαλίζονται ουσιαστικά.

· Να αναλάβει το συνδικάτο μια σοβαρή προσπάθεια ενημέρωσης για τις πτυχές του ζητήματος -τόσο νομικά όσο και σε επίπεδο πραγματοποίησης των εκδρομών- ώστε να γίνει πραγματικότητα το αίτημα για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και της νομοθεσίας.

Η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μόνοι και δεν αφήνονται χωρίς ουσιαστική προστασία για ευθύνες που δεν τους αναλογούν.»

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω