Κατά 55% αυξήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά την εβδομάδα 3 – 9 Ιανουαρίου 2022, τα νέα εβδομαδιαία κρούσματα COVID-19 ενώ οι νέοι εβδομαδιαίοι θάνατοι παρέμειναν στα ίδια επίπεδα με εκείνους που αναφέρθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα τονίζει στον εβδομαδιαίο απολογισμό του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Αυτό αντιστοιχεί σε πάνω από 15 εκατομμύρια νέα κρούσματα και πάνω από 43.000 νέους θανάτους. Συνολικά από την αρχή της πανδημίας είχαν καταγραφεί μέχρι τις 9 Ιανουαρίου, περισσότερα από 304 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα και πάνω από 5,4 εκατομμύρια θάνατοι.

Αναλυτικότερα καταγράφηκε αύξηση της συχνότητας των εβδομαδιαίων κρουσμάτων σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Περιφέρεια της Αφρικής, η οποία ανέφερε μείωση 11%. Η περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας ανέφερε τη μεγαλύτερη αύξηση νέων κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα κατά 418%, ακολουθούμενη από την περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού με αύξηση κατά 122%, την Περιφέρεια της Ανατολικής Μεσογείου κατά 86%, την περιοχή της Αμερικής κατά 78% και της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας κατά 31%.

Οι νέοι εβδομαδιαίοι θάνατοι αυξήθηκαν στην περιοχή της Αφρικής  κατά 84% και στην περιοχή της Αμερικής κατά 26%, ενώ στην περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού παρέμειναν στα ίδια επίπεδα  με την προηγούμενη εβδομάδα. Μείωση των νέων εβδομαδιαίων θανάτων καταγράφηκε στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου με 11%, στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια κατά 10% και στην Περιφέρεια της Νοτιοανατολικής Ασίας κατά 6%.

Όσον αφορά την παραλλαγή Όμικρον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει στην νεότερη ενημέρωση του ότι έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα ανάπτυξης και αντικαθιστά γρήγορα άλλες παραλλαγές. Αυτή η παραλλαγή αποδεικνύεται ότι έχει μικρότερο χρόνο διπλασιασμού σε σύγκριση με προηγούμενες παραλλαγές, με τη μετάδοση να γίνεται ακόμη και μεταξύ όσων έχουν εμβολιαστεί ή με ιστορικό προηγούμενης λοίμωξης από SARS-CoV-2. Υπάρχουν μάλιστα  αυξημένες ενδείξεις ότι αυτή η παραλλαγή είναι ικανή να αποφύγει την ανοσία.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω