Ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Συνέντευξη στη διαδικτυακή εφημερίδα “Argymenty i Fakty”  παραχώρησε ο Γραμματέας Τύπου του Κρεμλίνου και στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Σε αυτή αναφέρθηκε στις δυσμενείς σχέσεις με τις ΗΠΑ και την ΕΕ και την προοπτική αποκλεισμού των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Ρωσία, ενώ αποκάλυψε ποιο είναι το χόμπι του Ρώσου προέδρου, αλλά και ποιο τετράποδο δεν θα δούμε ποτέ δίπλα από τον Πούτιν.

Με αφορμή δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, σύμφωνα με τις οποίες, οι ΗΠΑ θα μιλούν απέναντι σε όλους από θέση ισχύος, αλλά και για την πιθανότητα διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ ο Ντμίτρι Πεσκόφ, υπήρξε απόλυτος, σημειώνοντας: “Δεν θα ήθελα να μιλήσω για ακραία σενάρια. Αλλά κανείς δεν θα επιτρέψει στην Αμερική να μιλήσει με τη Ρωσία από θέση ισχύος. Είναι αδύνατο.

Ούτε ο Ρώσος πρόεδρος αλλά ούτε και κάποιος άλλος από τη ρωσική ηγεσία θα επιτρέψει στους Αμερικανούς ή σε οποιοσδήποτε άλλον να μας απευθύνεται έτσι, τόνισε με έμφαση ο Πεσκόφ.

Το γκρίζο δυστυχώς δεν επικρατεί μόνο στις σχέσεις Μόσχας-Ουάσιγκτον, αλλά και σε αυτές με τις Βρυξέλλες, γεγονός το οποίο παραδέχτηκε ο Ντμίτρι Πεσκόφ, λέγοντας πως: “τα πράγματα με την ΕΕ δεν πηγαίνουν καλά, ωστόσο σε διμερή βάση συνεχίζεται ο διάλογος με κράτη μέλη της” .

Με αφορμή την πρόσφατη ποινή επιβράδυνσης πρόσβασης στο Twitter, η οποία επιβλήθηκε από τη Μόσχα επειδή το κοινωνικό δίκτυο αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τη ρωσική νομοθεσία και να κατεβάσει συγκεκριμένες αναρτήσεις που αφορούν παιδική πορνογραφία, παρακίνηση σε αυτοκτονία,  ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ρωτήθηκε για το αν το Κρεμλίνο σχεδιάζει να μπλοκάρει οριστικά όλα τα κοινωνικά δίκτυα. Ο Γραμματέας Τύπου υπήρξε αρνητικός σε αυτή την προοπτική, υποστηρίζοντας πως: “Θα ήθελα να ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό  το σημείο. Θα βρεθούν τρόποι για την επίλυση της σύγκρουσης. Κανείς δεν επιθυμεί πλήρη απαγόρευση, θα ήταν ανόητο να υποστηρίξουμε κάτι τέτοιο. Πρέπει όμως να αναγκάσουμε αυτές οι εταιρείες να συμμορφωθούν με τους κανόνες μας”

Από της συνέντευξη δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις που αφορούν τα χόμπι του Πούτιν, αλλά και την σχέση του με τα τετράποδα. Το βασικό χόμπι του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με τον Πεσκόφ είναι το διάβασμα, ιδίως βιβλία ιστορικής λογοτεχνίας και απομνημονευμάτων, H αγάπη του Πούτιν για τα σκυλιά είναι γνωστή. Πάνω σε αυτό ο Πεσκόφ, προέβη σε δυο αποκαλύψεις. Πρώτον πως ποτέ δεν έχει δει γάτες, δίπλα στο Ρώσο πρόεδρο παρά μόνο σκύλους. Τέλος αποκάλυψε πως το αγαπημένο του Λαμπραντόρ, η “Κόνη” έχει φύγει αρκετό καιρό από τη ζωή, ωστόσο ο πρόεδρος εξακολουθεί να έχει σκυλιά για συντροφιά.

Περισσότερα Εδω