Ζητήματα που αφορούν τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΠΜΕ) της 2ης Αναθεώρησης του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας, Ανατολικής και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου, συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία έλαβε χώρα σήμερα το απόγευμα της Μ. Δευτέρας στη Λάρισα και τις οποίες εισηγήθηκε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Φώτιος Λαμπρινίδης. Τα παραπάνω θέματα εντάσσονται στο σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και τη διαχείρηση των υδάτων.

Ο κ. Λαμπρινίδης αναλύοντας τις στρατηγικές μελέτες -νέα αναθεώρηση των οποίων πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο- για καθένα από τα διαμερίσματα, στάθηκε στην περίπτωση του Πηνειού, το υπόγειο υδατικό σύστημα στη λεκάνη το οποίου, όπως τόνισε βρίσκεται «σε κακή ποσοτικά κατάσταση» και το οποίο έχει υποστεί υπερβολική εκμετάλλευση του εδάφους.

Την παραπάνω κατάσταση εντείνει η κατά περίπου 300.000 στρέμματα αύξηση των αρδευόμενων εκτάσεων, που κατά συνέπεια οδηγεί σε προβλήματα κάλυψης των αναγκών για αρδευτικούς σκοπούς.  «Έχουν δοθεί οι κατευθυντήριες γραμμές για την προώθηση της βιώσιμης χρήσης του νερού και την προστασία των διαθέσιμων υδάτινων, πόρων, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο κ. Λαμπρινίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι εισηγήσεις πέρασαν με θετική ψηφοφορία κατά πλειοψηφία, γεγονός το οποίο είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι παραπάνω ιδιαίτερες συνθήκες στην περιοχή της Θεσσαλίας, με την εξασφάλιση οικολογικής παροχής  βελτίωση της ποιότητας των ποταμών και των λιμνιαίων συστημάτων να κρίνεται επιτακτική.

«Οι κύριοι στόχοι για τη Θεσσαλία δεν μπορεί να είναι άλλοι από την εξασφάλιση οικολογικής απορροής στους ποταμούς και η επανάχρηση των επεξεργασμένων αποβλήτων για αρδευτικούς σκοπούς», τόνισε ο ίδιος καταληκτικά.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω