Αναβάλλεται για µεγάλο χρονικό διάστηµα η έκδοση απόφασης για την τύχη της κοινοβουλευτικής παρουσίας των Σπαρτιατών στη Bουλή, καθώς το Εκλογοδικείο απαιτεί να έχει ολοκληρωθεί η ποινική δίκη των βουλευτών τους, που διώκονται για εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος. Αυτό σηµαίνει ότι το κόµµα των Σπαρτιατών παραµένει ως έχει στο Κοινοβούλιο, αλλά και ότι παγώνουν όλα τα σενάρια για τις βουλευτικές έδρες που πιθανόν να αλλάξουν χέρια, μεταξύ αυτών και της Λάρισας.

Η απόφαση του Εκλογοδικείου, Ανώτατου Ειδικού ∆ικαστηρίου, υπό την προεδρία της προέδρου του Συµβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελίας Νίκα και τη συµµετοχή ανώτατων δικαστικών από τα τρία ανώτατα δικαστήρια (Συµβούλιο της Επικρατείας, Αρειος Πάγος και Ελεγκτικό Συνέδριο) σηµαίνει ότι το κόµµα των Σπαρτιατών για µεγάλο διάστηµα παραµένει ως έχει στη Βουλή.

Και τούτο, διότι για να εκδώσει απόφαση για την κοινοβουλευτική του τύχη το Εκλογοδικείο, απαιτεί να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η ποινική δίκη των βουλευτών του, που διώκονται για εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος έπειτα από σχετική δίωξη της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη.

Η δίκη αυτή έχει προσδιοριστεί να ξεκινήσει στις 19 Ιουνίου και αναµένεται να διαρκέσει κάποιο διάστηµα. Για να εκδοθεί η απόφαση του Εκλογοδικείου, η ποινική δίκη για τους Σπαρτιάτες πρέπει να έχει καταστεί αµετάκλητη, κάτι που για να συµβεί χρειάζεται πολύς χρόνος, ίσως και ένα µε δύο χρόνια.

Μετά την εξέλιξη της αναβολής της απόφασης του Εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες, η πολιτική γεωγραφία της Βουλής παραµένει ως έχει, καθώς το ενδεχόµενο να εκπέσουν οι Σπαρτιάτες και οι έδρες τους να µοιραστούν στα άλλα κόµµατα αποµακρύνεται, αν δεν µαταιώνεται ουσιαστικά.

Το Εκλογοδικείο, σύµφωνα µε πληροφορίες, οδηγήθηκε στην αναβολή µε το σκεπτικό ότι για να αποφανθεί, απαιτείται το ποινικό µέρος µε τους Σπαρτιάτες να έχει ξεκαθαρίσει, γιατί οι βουλευτές των Σπαρτιατών, πλην του επικεφαλής τους Βασίλη Στίγκα, διώκονται ποινικά για εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος, ότι δηλαδή εξελέγησαν ως Σπαρτιάτες, ενώ στην πραγµατικότητα ήταν κόµµα-βιτρίνα του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Κασιδιάρη, που επίσης διώκεται ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης των εκλογέων. Η ποινική δίωξη κατά βουλευτών των Σπαρτιατών δροµολογήθηκε έπειτα από έρευνα που διενήργησε η ίδια η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ύστερα από σχετικές καταγγελίες του επικεφαλής του κόµµατος Βασίλη Στίγκα.

Η έρευνα κράτησε καιρό και η δίωξη στηρίχθηκε σε µαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία ότι βουλευτές των Σπαρτιατών ήταν σε ευθεία επαφή µε τον έγκλειστο Ηλία Κασιδιάρη, πριν από τις περυσινές βουλευτικές εκλογές, όταν ο Αρειος Πάγος του είχε απαγορεύσει τη συµµετοχή του στις εκλογές µε βάση τον νόµο που ψηφίστηκε πριν από ενάµιση χρόνο.

Nα σηµειωθεί ότι µε το ίδιο σκεπτικό ότι οι Σπαρτιάτες είναι κόµµα-βιτρίνα του Κασιδιάρη, πριν από λίγες εβδοµάδες ο Αρειος Πάγος απαγόρευσε τη συµµετοχή του εν λόγω κόµµατος στις ευρωεκλογές, σε εφαρµογή του νόµου που προβλέπει ότι οι έγκλειστοι της Χ.Α. δεν µπορούν να µετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες.

Παρά όµως τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου και της Εισαγγελίας του, το Εκλογοδικείο κινήθηκε αλλιώς, παραπέµποντας το σηµαντικό αυτό θέµα προς το παρόν στις καλένδες, αφήνοντας τους Σπαρτιάτες απείραχτους για µεγάλο διάστηµα στη Βουλή.

Το Ανώτατο Ειδικό ∆ικαστήριο απαιτεί να έχει ολοκληρωθεί πρώτα η ποινική δίκη των βουλευτών, που διώκονται για εξαπάτηση του εκλογικού σώµατος.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω