Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών «Ο Όλυμπος», προσκαλεί τους Σκαμνιώτες στην καταγωγή και τους φίλους, στις εκδηλώσεις με αφορμή την πανήγυρη της ιστορικής Αγίας Τριάδας Παλιάς Σκαμνιάς και της ομώνυμης Εκκλησίας του σημερινού χωριού, την Κυριακή της Πεντηκοστής, 4 Ιουνίου 2023. Δύο ομώνυμες εκκλησίες που συνδέουν την ιστορική διαδρομή της μαρτυρικής Σκαμνιάς.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

7:30 πρωί: Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας, η οποία θα τελεστεί στην Αγία Τριάδα του σημερινού χωριού, χοροστατούντος του σεβάσμιου Σκαμνιώτη ιερέα παπα-Νικόλα Πνευματικού. Μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί ομιλία για τη σημασία του πανηγυριού στην ταυτότητα του χωριού.

12:30 μεσημέρι: Λαϊκό γλέντι στην Πλατεία του χωριού. Στο γλέντι συμμετέχουν το μικρό χορευτικό του Συλλόγου σε παραδοσιακούς χορούς, υπό την καθοδήγηση της χοροδιδασκάλισσας Ζωής Ούρδα και η ορχήστρα του Θανάση Καλούση.

Ο Σύλλογος των Απανταχού Αποδήμων Σκαμνιωτών επισημαίνει πως αυτή η ετήσια πανηγυρική συνάντηση, πέρα από το θρησκευτικό χαρακτήρα, συνδέει παλιούς και νέους Σκαμνιώτες και θυμίζει από πού ξεκίνησαν οι πρόγονοί μας και δεν χάθηκαν. Ιστορικό και πολιτιστικό μνημείο σήμερα, η Αγία Τριάδα της Παλιάς Σκαμνιάς του 15ου αιώνα-μοναδικό σωσμένο κτίσμα από τη λαίλαπα του ναζισμού που κατέστρεψε ολοσχερώς το παλιό χωριό, αξίζει κάποιος να την επισκεφτεί για την αρχιτεκτονική της, για το λεγόμενο κρυφό σχολειό της-με την αλφαβήτα και την προπαίδεια στο γυναικωνίτη, αλλά και για τον πλούσιο διάκοσμο των αγιογραφιών που σώθηκαν. Το παλιό χωριό χάθηκε από το χάρτη, αλλά η πορεία των ανθρώπων δεν χάθηκε. Το αποδεικνύει μεταξύ των άλλων και η πανήγυρη και η καλαίσθητη εκκλησία του σημερινού χωριού μας.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω