Πέρασε τα σύνορα Ουκρανίας – Μολδαβίας το ελληνικό κονβόι, αντιμετωπίζοντας πολλά προβλήματα και συνεχή αναπροσαρμογή του προγράμματος. Σειρήνες και καμπάνες ήχησαν το πρωί στην πόλη Ούμαν, όπου είχαν καταλύσει Έλληνες ομογενείς, δημοσιογράφοι και μέλη του προξενείου της Μαριούπολης. Συγκλονιστική ήταν η περιγραφή του απεσταλμένου της ΕΡΤ Γιώργου Σιδέρη, από το ελληνικό κονβόι, που μέσα από οδοφράγματα, στρατό και μπλόκα κατάφερε να φτάσει στα σύνορα με τη Μολδαβία, απ΄ όπου σε απευθείας μετάδοση μας μεταφέρει την εικόνα από τις ουρές των αυτοκινήτων με  οικογένειες Ουκρανών προσφύγων να έχουν πάρει το δρόμο της προσφυγιάς.

Η επικίνδυνη επιχείρηση εκκένωσης “Νόστος 3”, ξεκίνησε την Τετάρτη, με στόχο να απομακρυνθούν Έλληνες ομογενείς και τηλεοπτικά συνεργεία από την Μαριούπολη και συνοδεία Ελλήνων διπλωματών, να οδηγηθούν με ασφάλεια, μακριά από τις εμπόλεμες περιοχές.

Σήμερα το πρωί Έλληνες ομογενείς, δημοσιογράφοι και μέλη του προξενείου της Μαριούπολης, ξύπνησαν από τον προειδοποιητικό ήχο του πολέμου.

“Η ώρα είναι 8 και 10 το πρωί, βρισκόμαστε στην πόλη Ούμαν, αυτή την στιγμή χτυπούν οι σειρήνες της πόλης. Η ελληνική αποστολή είναι έτοιμη να φύγει από εδώ, με κατεύθυνση τα σύνορα με την Μολδαβία” μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ Γιώργος Σιδέρης

Μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη το κονβόι μένει στάσιμο για ώρες, στην ουρά που σχηματίζουν εκατοντάδες αυτοκίνητα για ανεφοδιασμό καυσίμων. Οικογένειες με μικρά παιδιά, ψάχνουν προμήθειες στα καταστήματα, που όμως έχουν αρχίσει να εξαντλούνται.

“Δεν υπάρχουν νερά, μπισκότα, ξηρά τροφή, δεν υπάρχει τίποτα, τα έχουν πάρει όλα γιατί όλοι αντιλαμβάνονται ότι για να φτάσουν στα σύνορα θα περάσουν πάρα πολλές ώρες στο αυτοκίνητό τους μέσα” αναφέρει ο απεσταλμένος της ΕΡΤ.

Χιλιάδες αυτοκίνητα κατευθύνονται στα σύνορα. Περιπολικό συνοδεύει την ελληνική αποστολή και τους ανοίγει δρόμο, στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Τρεις μέρες τώρα, η αυτοκινητοπομπή κινείται μετ΄ εμποδίων μέσα σε σκηνικό πολέμου, με δεκάδες μπλόκα, συνεχείς ελέγχους, νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και κατεστραμμένους δρόμους, γεμάτους οδοφράγματα. Ο αρχικός σχεδιασμός αναθεωρείται συνεχώς, όπως έγινε και χθες βράδυ.

Πάνω στα τζάμια των αυτοκινήτων, λευκό χαρτί με μαύρο μαρκαδόρο, αναγράφει την λέξη «παιδιά». Πίσω από αυτά, σκεφτικά παιδικά πρόσωπα, που υπομένουν τον παραλογισμό των ενηλίκων.

Στα σύνορα Ουκρανίας-Μολδαβίας, το ελληνικό κονβόϊ περίμενε κλιμάκιο της πρεσβείας μας στο Βουκουρέστι, όπως ενημέρωσε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, επισημαίνοντας πως η επιχείρηση «Νόστος 3» ολοκληρώθηκε επιτυχώς» και συγχαίροντας όσους συνέβαλαν στην αίσια έκβαση.

Αποστολή-Ουκρανία: Γιώργος Σιδέρης

Περισσότερα Εδω