Με κατάνυξη αλλά και αυστηρούς περιορισμούς εν μέσω πανδημίας, γιορτάστηκε σήμερα το Πάσχα των Καθολικών.

Σε μία Βασιλική του Αγίου Πέτρου με 200 μόλις πιστούς παρόντες, ο Πάπας Φραγκίσκος τέλεσε την πασχαλινή λειτουργία.

Στο καθιερωμένο μήνυμά του προς την πόλη και την Οικουμένη, που υπό κανονικές συνθήκες θα το έδινε στην πλατεία μπροστά σε τουλάχιστον 100.000 άτομα, δεν ξέχασε κανέναν. Ζήτησε τον τερματισμό των συγκρούσεων σε κάθε μεριά του πλανήτη, έστειλε τη στήριξή του στους νέους της Μιανμάρ και έκανε ξεχωριστή αναφορά στο υγειονομικό προσωπικό και τα εμβόλια.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα, στο πνεύμα της παγκόσμιας υπευθυνότητας, να δεσμευτεί ώστε να ξεπεραστούν οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων και να διευκολύνει τη διανομή τους, ειδικά στις φτωχότερες χώρες», είπε ο Πάπας.

Σε αντίθεση με το περσινό Πάσχα, φέτος ο Ναός της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ άνοιξε τις πύλες του για λιγοστούς πιστούς που βρέθηκαν στη λειτουργία.

Καθολικοί χριστιανοί στη Δαμασκό πήραν μέρος στη λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου φορώντας μάσκες, αλλά χωρίς καμία απόσταση. Το εσωτερικό της εκκλησίας ασφυκτικά γεμάτο, ενώ ο κορονοϊός θερίζει την ήδη τσακισμένη από τον πόλεμο χώρα.

Στους πρόποδες των Πυρηναίων στην Παναγία της Λούρδης, όπου συγκεντρώνονται χιλιάδες ρωμαιοκαθολικοί, οι πιστοί ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα, στο σπήλαιο που εμφανίστηκε η Παρθένος Μαρία.

Στο Ζάγκρεμπ, ο Αρχιεπίσκοπος, λόγω της πανδημίας αποφάσισε να κάνει την λειτουργία του Πάσχα στον περίβολο της εκκλησίας.

Στις εκκλησίες μπόρεσαν να βρεθούν φέτος και οι Αυστραλοί για το Πάσχα χωρίς μάσκες, καθώς τα κρούσματα στη χώρα έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Περισσότερα Εδω