Για δεύτερη φορά εκατομμύρια καθολικοί ανά τον κόσμο τιμούν το Πάσχα υπό αυστηρούς περιορισμούς.

Σε ένα Βατικανό άδειο από πιστούς, πλημμυρισμένο όμως από κατάνυξη, ο πάπας χοροστάτησε στην ακολουθία του Δρόμου του Σταυρού.

Στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα νωρίς το πρωί του Σαββάτου ο καθολικός πατριάρχης τέλεσε την λειτουργία της Αναστάσεως. Φορώντας μάσκες μόλις λίγες δεκάδες πιστών βρέθηκαν εκεί λόγω της πανδημίας.

Στην πρωτεύουσα του Μεξικού ηθοποιοί αναπαριστούν τα πάθη του χριστού σε μια παράσταση που φέτος πραγματοποιείται χωρίς θεατές. Στους δρόμους της πόλης πιστοί για μια ακόμη χρονιά όπως κάθε Μεγάλη Παρασκευή κουβαλούν μεγάλους σταυρούς.

Στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου ο κορονοϊός θερίζει, οι παραδοσιακές τελετές της Μεγάλης Εβδομάδας δεν πραγματοποιήθηκαν στους δρόμους. Ωστόσο, ομάδες καλλιτεχνών πραγματοποίησαν παραστάσεις με τη ζωή του Ιησού σε ταράτσες στις φαβέλες.

Στη Νικαράγουα, πιστοί με καλυμένο το πρόσωπό τους αλυσοδένουν και σέρνουν στους δρόμους τον Ιούδα σε μια τελετή που συμβολίζει την τιμωρία μαθητή που πρόδωσε τον Θεάνθρωπο Ιησού.

Με αφορμή το καθολικό Πάσχα, ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας κληρονομιάς ο Μυστικός Δείπνος ζωντανεύει με ηθοποιούς που αναπαριστούν την τοιχογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Ιταλοί δημιουργοί έφτιαξαν ένα 9λεπτο βίντεο, το οποίο κυκλοφορεί διαδικτυακά και θα προβληθεί στους τοίχους κτιρίων σε Μιλάνο, Ρώμη και Ιερουσαλήμ.

Πηγή: ΕΡΤ1
Επιμέλεια: Μαρία Αλεξάκη

Περισσότερα Εδω