Η πανελλαδική σύσκεψη αγροτών στη Νίκαια της Λάρισας χθες Κυριακή κινήθηκε σε… γνωστά νερά, πολλώ δε μάλλον υπό την ασφυκτική πίεση που νιώθουν τα αγροτικά νοικοκυριά της Θεσσαλίας και της υπόλοιπης χώρας. Στις 22 Ιανουαρίου τα τρακτέρ θα βγουν αρχικά στις πλατείες των χωριών, με το… όπλο παραπόδα.

Οι διατυπώσεις των αγροτοσυνδικαλιστών βέβαια υπήρξαν «προσεκτικές». Εάν τα τότε δεδομένα το επιτρέπουν, «θα λάβουν πιο δραστικά μέτρα».

Αυτή η διατύπωση φέρει δύο βασικές ερμηνείες: Η πρώτη έχει να κάνει με τη μέχρι τότε στάση της κυβέρνησης. Αν δηλαδή θα προχωρήσει σε «βελτιωτικές» κινήσεις που θα ικανοποιήσουν σημαντικό μέρος των αιτημάτων περί κυρίως του χαμένου εισοδήματος και του κόστους παραγωγής.

Η δεύτερη – και προφανώς η σημαντικότερη – αφορά στο κατά πόσο το ίδιο το αγροτικό κίνημα έχει τη διάθεση να πιέσει την κυβέρνηση σε μία ιδιαίτερη κρίσιμη πολιτικά συγκυρία. Δεν είναι μόνον η χρονίζουσα κόπωση και οι εκφυλιστικές τάσεις που παρουσιάζει εδώ και χρόνια στο πεδίο της… «μάχης», στην εθνική οδό, αλλά κυρίως η ισχυρή πίεση που αναμένεται να δεχθεί στοχευμένα η μεγάλη εκείνη μερίδα των αγροτών, που παραδοσιακά ψηφίζει Νέα Δημοκρατία.

Πώς θα συμβεί αυτό; Με μπαράζ εξαγγελιών που ήδη ξεκίνησαν με τη γενναία στήριξη των 300 ευρώ ανά στρέμμα στα μήλα. Όπως εξηγούσε στο onlarissa.gr υψηλόβαθμος Λαρισαίος «γαλάζιος», θα ακολουθήσει σειρά ανακοινώσεων κυρίως για αποζημιώσεις και στηρίξεις και άλλων καλλιεργειών, ενώ πριν τις 22 Ιανουαρίου (και μετά τις ανακοινώσεις) αναμένεται στη Λάρισα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς.

Γνωρίζοντας την κατάσταση στον κάμπο, η κυβέρνηση αναμένεται να μη ρισκάρει το ενδεχόμενο μίας μεγάλης σε όγκο αγροτικής κινητοποίησης λίγες εβδομάδες πριν τις εθνικές εκλογές και υπό αυτή τη συνθήκη θα παρθούν όλες οι αποφάσεις που πρέπει, ώστε να αποφευχθεί αυτό το σενάριο, εξηγούσε επίσης το στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Γι’ αυτό εξάλλου και στο ερώτημα «μα θα έρθει ο πρωθυπουργός εν μέσω αγροτικών κινητοποιήσεων στη Λάρισα;» η απάντησή του ήταν «μέχρι τότε θα έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο κλίμα με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες».

Όλα τα παραπάνω βέβαια επί της παρούσης αποτελούν ασκήσεις επί χάρτου, αναμένοντας την επόμενη κίνηση στη σκακιέρα…

Απόστολος Ράιδος

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω