Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συναντήθηκε σήμερα με την Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ, τη Βρετανοϊρανή που απελευθερώθηκε αφού έμεινε φυλακισμένη στο Ιράν για έξι χρόνια και η οποία είχε επικρίνει την κυβέρνηση για το ότι δεν τη βοήθησε να επιστρέψει στην πατρίδα της νωρίτερα.

Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ επέστρεψε στο Λονδίνο τον Μάρτιο όταν αφέθηκε ελεύθερη μαζί με έναν ακόμα κρατούμενο με διπλή υπηκοότητα ύστερα από την πληρωμή παλαιού χρέους της Βρετανίας προς το Ιράν.

Ήταν η πρώτη φορά που συνάντησε τον Τζόνσον, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών από το 2016 έως το 2018. Η ίδια είχε επικρίνει τον χρόνο που χρειάστηκε για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή της, ρωτώντας τον Μάρτιο, λίγο μετά την επιστροφή της, «πόσοι υπουργοί Εξωτερικών χρειάζονται για να γυρίσει κάποιος στην πατρίδα; Πέντε;».

Ερωτηθείς ενόψει της σημερινής συνάντησης εάν ο Τζόνσον θα ζητήσει συγγνώμη από τη Ζαγαρί-Ράτκλιφ, ο εκπρόσωπός του δήλωσε: «Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι ήταν η ιρανική κυβέρνηση που ήταν υπεύθυνη για την άδικη κράτησή της».

Η Τούλιπ Σίντικ, βουλευτής της αντιπολίτευσης από την εκλογική περιφέρεια όπου ζει η οικογένεια της Ζαγαρί-Ράτκλιφ, η οποία έκανε εκστρατεία για την απελευθέρωσή της, δήλωσε ότι η Βρετανοϊράνη «αξίζει να ακούσει απευθείας από τον πρωθυπουργό για ποιο λόγο χρειάστηκε τόσος χρόνος για να επιστρέψει σπίτι της».

Η Σίντικ δήλωσε ότι θα αναδείξει επίσης το θέμα του Μουράντ Ταμπάζ, ενός Ιρανοαμερικανού που έχει επίσης βρετανική υπηκοότητα και παραμένει κρατούμενος στο Ιράν. «Ποτέ ξανά δεν πρέπει η κυβέρνηση να επιτρέψει την ομηρία Βρετανών πολιτών, με τόσα λίγα να γίνονται για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωσή τους και τόσο λίγα αντίποινα για αυτούς που είναι υπεύθυνοι», ανέφερε σε ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

//platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα Εδω