Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο της ΕΝΠΕ, που διεξάγετε στη Ρόδο, ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος τους Δ.Σ, εκλεγμένος με τη Λαική Συσπείρωση, ανέφερε τα εξής:

«Στο πλαίσιο των γενικότερων αντιλαϊκών στοχεύσεων της αστικής τάξης, διατηρείται και από τη σημερινή κυβέρνηση, όπως κι απ’ τις προηγούμενες, ο πυρήνας των αντιλαϊκών νόμων που διέπουν την λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης) και προστέθηκαν από τη Ν.Δ, νέες αντιδραστικές αλλαγές με το Ν.4623/19, για την «κυβερνησιμότητα» Περιφερειών & Δήμων, ενώ με το Ν.4804/21, επανέφερε ένα ληστρικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη – αφού με 43%+1, θα εκλέγεται περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών, ενώ για ένα σωματείο είναι απαγορευτικό να κηρύξει απεργία με τέτοιο ποσοστό.

Με βάση αυτό το αντιλαϊκό νομικό πλαίσιο, τους προϋπολογισμούς και τη διαχείριση μέρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, Περιφέρειες και Δήμοι, που αποτελούν τμήματα του αστικού κράτους, εξελίσσονται σε όλο και ποιό αποτελεσματικά στηρίγματα του κεφαλαίου σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με άμεση χρηματοδότηση ή κατασκευή έργων υποδομής που του είναι αναγκαία, με ιδιωτικοποίηση τομέων και ΣΔΙΤ, για να εξασφαλίζουν την κερδοφορία του.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος και η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε Περιφέρειες και Δήμους, με την οποία συμφωνείτε με επιμέρους διαφορές, όλες οι αστικές δυνάμεις, που μεταφράζεται σε έλλειψη προσωπικού, υπηρεσιών, έργων για τις λαϊκές ανάγκες και σε μεγαλύτερη φορολόγηση του λαού. Μάλιστα ζητάτε περισσότερες αρμοδιότητες, περιφερειακή διακυβέρνηση όπως την αποκαλείται, αλλά για να εφαρμόζεται την ίδια ταξική αντιλαϊκή πολιτική.

Σταθερά, οι παρατάξεις της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, των φασιστικών μορφωμάτων και κάποιες δήθεν ανεξάρτητες, παρά τις επιμέρους διαφορές σας, στηρίζεται την προώθηση των συμφερόντων των μεγαλοεπιχειρηματιών στην ενέργεια με τις ΑΠΕ, στον τουρισμό, στον αγροτοδιατροφικό τομέα, στη διαχείριση απορριμμάτων, την καταστροφική για τους βιοπαλαιστές αγρότες ΚΑΠ της Ε.Ε, προκειμένου να εξασφαλίζουν την κερδοφορία τους.

Στηρίζετε την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους για το λαό μας και τους άλλους λαούς, ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, Ε.Ε, που προωθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, τη μετατροπή της σε μια μεγάλη βάση των ΗΠΑ, απ’ την Αλεξανδρούπολη έως την Σούδα, για το συμφέρον της αστικής τάξης, που προσδοκά μεγαλύτερο μερίδιο από την καταλήστευση των ενεργειακών πόρων και του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι.

Συμβάλετε στην ανατροπή της πλήρους και σταθερούς εργασίας, σε ένα συνεχές πέρασμα από την ανεργία, στα προγράμματα κατάρτισης, προσωρινής απασχόλησης και αντίστροφα. Στην ανάπτυξη της περιβόητης “κοινωνικής οικονομίας”, η οποία έρχεται να συγκαλύψει τη μεγάλη φτώχεια, κάτω από τον μανδύα της “κοινωνικής αλληλεγγύης” και του εθελοντισμού και περιορίζει τα κοινωνικά δικαιώματα και τις δομές δημόσιας δωρεάν υγείας-πρόνοιας, παιδείας.

Συμβάλατε στην στήριξη της αντιλαϊκής διαχείρισης της πανδημίας, που εφάρμοζε και η κυβέρνηση, μη διεκδικώντας ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων και των Κ.Υ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων με το προσωπικό τους χωρίς όρους. Με ενίσχυση της ΠΦΥ που παραπαίει. Αντίθετα στηρίξατε τον επιχειρηματικό τομέα που κέρδισε πολλά και από την πανδημία, χωρίς να έχει ουσιαστική συμβολή.

Ποτέ δεν διεκδικήσατε αγωνιστικά ουσιαστική αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης των Περιφερειών, την απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων από όλες τις κυβερνήσεις, με αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, με παράλληλη μείωση των έμμεσων και άμεσων φόρων για τα λαϊκά νοικοκυριά

Καταρτίζετε τους προϋπολογισμούς, με βάση τις κατευθύνσεις της εκάστοτε αντιλαικής κυβέρνησης και της Ε.Ε, του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που προβλέπει το μεταμνημονιακό μνημόνιο και τα ματωμένα πλεονάσματα και της κυβέρνησης της Ν.Δ, όπως και πριν του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιπαρατίθεστε για το πόσο αναπτυξιακοί είναι οι προϋπολογισμοί σας και την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ, που προέρχονται από την κλεμμένη υπεραξία των εργατών και την φοροληστεία των πολλών, κρύβετε όμως ότι αυτοί κατευθύνονται άμεσα ή έμμεσα, κυρίως στη στήριξη του μεγάλου κεφαλαίου. Αντίθετα τα έργα για τις λαϊκές ανάγκες (αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά), χωρίς να χρυσοπληρώνονται, δεν είναι στις προτεραιότητές σας και ο λαός πληρώνει επανειλημμένα βαρύ τίμημα σε ανθρώπινες ζωές και απώλεια λαικών περιουσιών.

Μιλάτε για ανάπτυξη, όμως κρύβετε ότι αυτή είναι για τους λίγους. Μέσα στον καπιταλισμό, δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή ανάπτυξη και πολιτική, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση ή στη διοίκηση των περιφερειών, όχι γιατί δεν υπάρχει πλούτος, τεχνολογικές και επιστημονικές δυνατότητες, αλλά γιατί όλα αυτά τα ιδιοποιείται η αστική τάξη, εκμεταλλευόμενη τη δουλειά του εργάτη, του μικρού αγρότη & ΕΒΕ.

Απόδειξη γι’ αυτό είναι ότι μετά από τόσα κοινοτικά προγράμματα, τους περιφερειακούς και κρατικούς προϋπολογισμούς, που είναι κάμποσα δισεκατομμύρια σε ετήσια βάση, η πλειοψηφία του λαού έχει γονατίσει από την ακρίβεια, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι έχασαν πάνω από το 40% των μισθών και συντάξεών την τελευταία 10ετία. Οι αυτοαπασχολούμενοι στενάζουν από την επέλαση των πολυεθνικών, την ακρίβεια και την φοροληστεία. Οι αγρότες αναγκάζονται να πουλούν τα προϊόντα τους με ανοιχτές και χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής, με τη νέα ΚΑΠ πολλά αγροτικά προϊόντα μένουν εκτός συνδεδεμένης ενίσχυσης και θα αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ξεκληρισμένων και όλα δείχνουν ότι η κατάσταση για την πλειοψηφία του λαού θα χειροτερεύσει, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι σημειώνουν τρελά κέρδη.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, όπως αντιπαλεύουμε το καπιταλιστικό σύστημα, γιατί εμποδίζει την ικανοποίηση των λαικών αναγκών, για χάρη των κερδών μιας μικρής μειοψηφίας, αντιπαλεύουμε κάθε αντιλαϊκή πολιτική Ε.Ε, κυβερνήσεων, Περιφερειών & Δήμων, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματα και τους αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος, για ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για κατώτερες εγγυημένες τιμές στους αγροτοπαραγωγούς, για ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας, για δραστική μείωση της κεντρικής και τοπικής φορολογίας, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία-πρόνοια και παιδεία.

Η δική μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, έχει τη βάση της σε έναν εντελώς διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης υπέρ της πλειοψηφίας του λαού, που θεμελιώνεται στην εργατική εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης, αγωνιζόμαστε σήμερα για:

· Να καταργηθεί το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης, μνημονιακοί νόμοι, το οικονομικό παρατηρητήριο, ο ν.4623/19, ο ληστρικός εκλογικός ν.4804/21). Στηρίζουμε την απλή ανόθευτη αναλογική στην εκλογή όλων των περιφερειακών, δημοτικών και κοινοτικών οργάνων, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν.

· Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες σε Περιφέρειες και Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.

· Κατάργηση των Αναπτυξιακών Οργανισμών και του νόμων που καθιστούν Περιφέρειες & Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

· Την εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων, με επιστροφή όλων των κλεμένων.

· Να αποδοθούν όλοι οι πόροι που έχουν θεσπιστεί για τις Περιφέρειες και τους Δήμους και όλα τα οφειλόμενα σ’ αυτούς. Αύξηση της χρηματοδότησης περιφερειών και δήμων, η οποία θα προέλθει από τη φορολόγηση με 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, της εκκλησιαστικής περιουσίας και την κατάργηση των δαπανών για το ΝΑΤΟ. Πρόσθετα μέτρα στήριξης για νησιά και ορεινές περιοχές.

· Πλήρη αποζημίωση από την κυβέρνηση και τις περιφέρειες όσων υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, επαγγελματική στέγη, γεωργοκτηνοτροφικές εκτάσεις και εγκαταστάσεις, από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς. Γρήγορη αποκατάσταση με ευθύνη της κυβέρνησης και των περιφερειών, όλων των ζημιών σε υποδομές από φυσικά φαινόμενα, με διαγωνιστικές διαδικασίες και όχι αναθέσεις ή διαπραγμάτευση με λίγες εταιρείες, όπως κάνετε μοιράζοντας έργα πολλών εκατομμυρίων σε λίγους.

· Συνολικό σχεδιασμό και υλοποίηση με γενναία κρατική χρηματοδότηση, υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, κατολισθήσεις, χιονοπτώσεις, παγετό, ανέμους, βιομηχανικά ατυχήματα.

· Ολοκλήρωση της εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου και των συνοδών έργων. Κατασκευή με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, χωρίς ΣΔΙΤ και επιβάρυνση των κατοίκων, φραγμάτων για αρδευτικούς, υδρευτικούς και αντιπλημμυρικούς σκοπούς, που θα αξιοποιούνται και για παραγωγή ενέργειας χωρίς ιδιώτες προς όφελος του λαού. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα καθαρισμού και διευθέτησης ποταμών, ρεμάτων. Έργα ύδρευσης-αποχέτευσης, άρδευσης, επαρχιακού & αγροτικού δικτύου, χωρίς ΣΔΙΤ και εργολάβους.

· Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Κάλυψη όλων των κενών στις Περιφέρειες με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους απασχόλησης. Εξασφάλιση του αναγκαίου σύγχρονου εξοπλισμού (μηχανήματα, αυτοκίνητα, ηλεκτρονικά μέσα), ώστε να εκτελούν ευρύ φάσμα έργων, χωρίς εργολάβους.

· Ουσιαστικά μέτρα και χρηματοδότηση για την προστασία του περιβάλλοντος από την ρύπανση του αέρα, των νερών και του εδάφους. Να καταργηθεί η νομοθεσία που επιτρέπει παραχώρηση της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων σε επιχειρηματίες, ΣΔΙΤ και ΚΟΙΝΣΕΠ. Ολοκληρωμένο δημόσιο σύστημα διαχείρισης στερεών, βιομηχανικών και επικίνδυνων αποβλήτων, με σεβασμό στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία, χωρίς επιβάρυνση του λαού, με απαγόρευση της καύσης.

· ΠΔΕ, αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για σύγχρονες κτιριακές και κοινωνικές υποδομές που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των προνοιακών, αθλητικών και πολιτιστικών αναγκών, την σχολική στέγη, χωρίς ανταποδοτικότητα, ΣΔΙΤ και ιδιώτες.

· Είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, των ορυκτών, του νερού, των παραλιών, ιαματικών πηγών, των ορεινών όγκων και δασών, λιμανιών, αεροδρομίων και δρόμων, ζητάμε κατάργηση των διοδίων.

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω