Σε ανακοίνωση της Θεματικής Φεμινιστικής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Λάρισας, αναφορικά με την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8η Μαρτίου), επισημαίνονται τα εξής:

“Η απεργία των εργατριών της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη το Μάρτη 1857 αναδείχθηκε σε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου εργατικού κινήματος και η μεγάλη σημασία της έγκειται στο γεγονός ότι έθεσε στην πρώτη γραμμή το ζήτημα της πάλης για τα εργασιακά δικαιώματα και κατά της ανισοτιμίας ανδρών και γυναικών.

Η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας», το 1977 ορίστηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Δεν είναι λοιπόν μια τυχαία μέρα, μια ακόμα μέσα στις πολλές «Παγκόσμιες Μέρες», αλλά φέρει τη σφραγίδα των αγώνων ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, την κοινωνική καταπίεση και τη φυλετική ανισοτιμία.

Η φετινή επέτειος, ωστόσο, επισκιάζεται από την απέραντη θλίψη και την οργή για την απώλεια δεκάδων ανθρώπων, και κυρίως νέων παιδιών, στο εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών, που στην πραγματικότητα αποτελεί ένα έγκλημα στο βωμό του κέρδους και της διαφθοράς. Η ανθρώπινη αξία στις μέρες μας από τα νεοφιλελεύθερα καθεστώτα συνεχώς υποβαθμίζεται και κατά συνέπεια και ότι μέχρι σήμερα κατακτήθηκε από το γυναικείο κίνημα.

ΣΗΜΕΡΑ:

Οι γυναίκες έχουμε κατά μέσον όρο 15% μικρότερη αμοιβή για ίση εργασία με αυτήν των ανδρών. Αν, όμως, υπολογίσουμε την απλήρωτη εργασία των γυναικών στα οικιακά και τη φροντίδα των παιδιών, τότε βρισκόμαστε στα επίπεδα του 1930.

Η ανεργία των γυναικών, εξακολουθεί να είναι υψηλότερη αυτής των ανδρών. Η Ελλάδα είχε το 2022 ανεργία 11,4% συνολικά, για τις γυναίκες όμως ήταν στο 14,7%.

Η εργασία των γυναικών σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται και με σεξουαλική παρενόχληση.

Η πιο ακραία μορφή βίας που είναι η γυναικοκτονία παίρνει διαστάσεις επιδημίας.

Η Ελλάδα είναι 103η από 187 χώρες ως προς τη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων, με μόλις 21,5% γυναίκες στο εθνικό κοινοβούλιο.

Το ποσοστό γυναικών στο συνδικαλιστικό κίνημα μειώθηκε μετά τους αντεργατικούς και αντισυνδικαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί τα τελευταία χρόνια.

Η Γ.Γ.Ι.Φ. μετατράπηκε από την σημερινή κυβέρνηση σε «δημογραφικής και οικογενειακής πολιτικής» με την ισότητα να αναζητείται.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Ίση εργασιακή αμοιβή με αυτή των ανδρών.

Δημιουργία υποδομών και κοινωνικών υπηρεσιών για τις εργαζόμενες μητέρες

Να εφαρμοστεί η Σύμβαση 190 της Δ.Ο.Ε. για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας, ώστε η κάθε καταγγελία να μην αποτελεί λόγο απόλυσης της εργαζόμενης.

Την εισαγωγή του όρου γυναικοκτονία στον Ποινικό Κώδικα.

Ένα επαρκές πλαίσιο ασφάλειας των γυναικών και για τους δικαστικούς αγώνες που απαιτούνται, αλλά και για την επόμενη μέρα όταν ξεφεύγουν από βίαιες σχέσεις.

Την κατάργηση του νόμου 4800/2021 του κ. Τσιάρα για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια και την επαναφορά των διατάξεων του ν. 1329/1983Την πολιτική βούληση για ανάδειξη γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Την ανταποδοτικότητα των φόρων για δημιουργία δομών υγείας, κοινωνικής φροντίδας και δημοσίων υπηρεσιών υψηλού επιπέδου.

Την ισότητα ανάμεσα σε ντόπιες και μετανάστριες/προσφύγισσες, ή ανάπηρες γυναίκες.

Την ειρήνη με δικαιοσύνη και λέμε όχι στους εξοπλισμούς και σε κάθε στρατιωτική εισβολή.

Την ανατροπή της πατριαρχίας και των δομών του νεοφιλελευθερισμού.

Τον σεβασμό στη ζωή και την καλλιέργεια των ανθρώπινων αξιών μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Εξειδικευμένες υπηρεσίες και αδιάβλητους θεσμούς δικαιοσύνης.

Να δεσμευθούν τα κόμματα για τα γυναικεία δικαιώματα και να προβλέψουν θεσμούς και κονδύλια, για να προχωρήσει η ισότητα των φύλων, όπως επίσης και την τοποθέτηση των υποψήφιων γυναικών σε εκλόγιμες θέσεις στα ψηφοδέλτια

Τέλος, να αποδοθούν ευθύνες και ποινές για το εγκληματικό σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών που στέρησε τη ζωή δεκάδων νέων του τόπου μας.

Οι ΓΥΝΑΙΚΕΣ, ως πηγές ζωής, αγάπης και δημιουργίας, θα αγωνιζόμαστε έως ότου όλες οι ημέρες θα είναι για ΟΛΟΥΣ ημέρες ελεύθερων ανθρώπων… Θα αγωνιζόμαστε μέχρι να κερδίσουμε…”

Ακολουθήστε το onlarissa.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ελάτε στην ομάδα μας στο viber για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις σημαντικότερες ειδήσεις

Περισσότερα Εδω