ανταπόκριση: Αχιλλέας Πατσούκας

Σε συνέντευξή που παραχώρησε στο CNBC ο Ρώσος πρόεδρος Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη διαδοχή του, την πορεία του δολαρίου και τις προοπτικές του κρυπτονομίσμαστος, την ομάδα AKUS και τον Αλεξέι Ναβάλνι.

«Δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις»

Μιλώντας για πιθανή συμμετοχή στις εκλογές, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι προτιμά να μην απαντήσει σε αυτήν την ερώτηση “Αυτή είναι η παραδοσιακή απάντησή μου. Υπάρχει πολύς χρόνος για τις επόμενες εκλογές(Μάρτιος του 2024). Οι συνομιλίες για αυτό το θέμα θα αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα. Η κατάσταση πρέπει να είναι ήρεμη και σταθερή, έτσι ώστε όλες οι αρχές, όλες οι κρατικές δομές να εργάζονται με σιγουριά και ψυχραιμία στο μέλλον », υποστήριξε ο Πούτιν.Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε το δικαίωμα που έχει προκειμένου να θέσει νέα υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία, ωστόσο επανέλαβε “πως ακόμα δεν έχει λάβει απόφαση για αυτό το ζήτημα”.

Σχετικά με τις προοπτικές του δολαρίου

Το δολάριο υπονομεύει τη θέση του ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, είπε ο Πούτιν. Παράλληλα, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιώντας το δολάριο ως μέσο κυρώσεων, κάτι που αποτελεί μεγάλο λάθος. “Από αυτή την άποψη, μπορούμε να πούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν το υποκατάστημα στο οποίο κάθονται, επειδή αυτό είναι το απόλυτο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό και παγκόσμιο νόμισμα”, πρόσθεσε ο Πούτιν. Υπενθύμισε ότι ο όγκος των διακανονισμών και ο όγκος των αποθεμάτων των χωρών του κόσμου στο αμερικανικό νόμισμα μειώνεται.

Η Ρωσία, τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, μειώνει επίσης τα αποθέματα της στο δολάριο καθώς και σε διακανονισμούς, προσπαθώντας να στραφεί στη χρήση εθνικών νομισμάτων. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να εγκαταλείψει εντελώς το δολάριο. «Προς το παρόν, είμαστε ικανοποιημένοι, ας πούμε, με πληρωμές που αφορούν ενεργειακούς πόρους και γίνονται σε δολάριο και αφορούν κυρίως το πετρέλαιο».

Ο Πούτιν συμπλήρωσε πως ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία εξαρτάται από την ευημερία της αμερικανικής οικονομίας και πως η Ρωσία ενδιαφέρεται ώστε να μην υπάρξουν αναταραχές και εξάρσεις εκεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα παρακολουθεί στενά τι συμβαίνει, αναλύει και λαμβάνει τα απαραίτητα βήματα προκειμένου να διασφαλίσει τα μακροπρόθεσμα συμφέροντά της.

Σχετικά με το κρυπτονόμισμα

Το κρυπτονόμισμα μπορεί να είναι μια μονάδα λογαριασμού, αλλά είναι πολύ ασταθής, είπε ο Πούτιν. “Προκειμένου να μεταφερθούν κεφάλαια από το ένα μέρος στο άλλο, ναι, αλλά το εμπόριο, ειδικά το εμπόριο ενεργειακών πόρων, κατά τη γνώμη μου, είναι ακόμα πρόωρο”.

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήγησε ότι το κρυπτονόμισμα δεν υποστηρίζεται ακόμη από τίποτα. “Υπάρχει και ως μέσο υπολογισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί, φυσικά, ναι, αλλά για το εμπόριο πετρελαίου, για παράδειγμα, ή άλλων πρωτογενών υλικών και πηγών ενέργειας, νομίζω πως ακόμα είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για αυτό”. Παράλληλα, σημείωσε ότι όλα αναπτύσσονται, «και πως όλα έχουν δικαίωμα ύπαρξης».

Σχετικά με την ομάδα AUKUS

Η δημιουργία τέτοιων μπλοκ όπως το AUKUS, που ενώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Αυστραλία, υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος

“Κατά τη γνώμη μου, το να είμαστε φίλοι μεταξύ μας είναι καλό, αλλά το” να είμαστε φίλοι εναντίον κάποιου “είναι κακό. Υπονομεύει τη σταθερότητα για την οποία όλοι μιλάμε και για την οποία ενδιαφερόμαστε όλοι”. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε την ελπίδα πως η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί σύμφωνα με ένα απρόβλεπτο σενάριο και δεν θα προκληθούν πρόσθετες εντάσεις στην περιοχή.

Σχετικά με τον Ναβάλνι

Οι ρωσικές αρχές δεν πρόκειται να εντάξουν κανέναν σε οποιεσδήποτε προνομιακές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που παραβίασαν το νόμο και κρύβονται πίσω από πολιτικές δραστηριότητες, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απαντώντας σε ερώτηση για τον Αλεξέι Ναβάλνι.

«Ο πολίτης που αναφέρατε είναι στη φυλακή»

Σύμφωνα με τον ίδιο, εκτός από τον Ναβάλνι, υπάρχουν και άλλα άτομα που παραβίασαν επίσης τους ρωσικούς νόμους. «Δεν πρόκειται να θέσουμε κανέναν σε οποιεσδήποτε αποκλειστικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κρύβονται πίσω από πολιτικές δραστηριότητες», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Περισσότερα Εδω