Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέκτησε τον έλεγχο Φιδονησιού στη Μαύρη Θάλασσα, αφού ύψωσε την ουκρανική σημαία εκεί λίγες ημέρες νωρίτερα, μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από αυτό το νησί.

«Αποκαταστήσαμε πρακτικά τον έλεγχό μας στο Φιδονήσι», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος του γενικού επιτελείου του ουκρανικού στρατού, ο Ολεκσέι Γκρόμοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax-Ukraine, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για «φυσικό έλεγχο» από τις στρατιωτικές δυνάμεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ουκρανοί στρατιώτες που συμμετείχαν στην επιχείρηση, επέστρεψαν στους στρατώνες τους. Δεν διευκρίνισε αν παρέμειναν στρατιώτες στο νησί.

«Την περασμένη εβδομάδα, πετύχαμε τον έλεγχο των όπλων στο νησί και εμποδίσαμε τον εχθρό να απομακρύνει τις υπόλοιπες μονάδες, τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους», συνέχισε.

Εν τω μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι πραγματοποίησε χτύπημα σήμερα πρωί της Πέμπτης στο Φιδονήσι με «βλήματα υψηλής ακρίβειας», σκοτώνοντας ορισμένους από τους Ουκρανούς στρατιώτες που πήγαν να τοποθετήσουν μια σημαία εκεί και αναγκάζοντας τους επιζήσαντες να τραπούν σε φυγή.

Ωστόσο, το Κίεβο είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα ότι η ουκρανική σημαία κυμάτιζε ξανά στο νησί.

Αφού είχε τεθεί υπό ρωσικό έλεγχο, το νησί καταλήφθηκε από τους Ουκρανούς την περασμένη εβδομάδα, μετά από σφοδρούς βομβαρδισμούς.

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι αποχώρησε από αυτό το έδαφος «ως ένδειξη καλής θέλησης», αφού «πέτυχε» τους «καθορισμένους στόχους».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Περισσότερα Εδω